Agris.cz - agrární portál

Vláda bude jednat o podpoře mimoprodukčních funkcí zemědělství

19. 1. 1999 | ČTK

Vláda bude jednat o podpore mimoprodukcních funkcí zemedelství

PRAHA 19.ledna (CTK) - Na svém stredecním zasedání projedná vláda mimo jiné také návrh ministra zemedelství Jana Fencla na narízení vlády, kterým se stanoví programy na podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství, podporu aktivit podílejících se na udržování krajiny a programy pomoci méne príznivým oblastem. Podle informací tiskového oddelení MZe by melo toto narízení stanovit kritéria pro posuzování techto podpurných a pomocných programu.

V lonském roce byla zmínená oblast upravena narízením vlády c.314/1997 Sb. Predkládaný návrh vychází z tohoto dokumentu, který byl doplnen o nové prvky. A to o podporu vápnení zemedelských pozemku s ornou pudou, o podporu chovu skotu masných plemen na zemedelských pozemcích v okrajových územích sousedících s méne príznivou oblastí (s prumernou cenou pudy od 4,01 do peti korun) a ve zvlášte chránených územích (ZCHÚ). Posledním doplnením je podpora na zemedelských pozemcích ve ZCHÚ na úhradu dalších nákladu na údržbu a obhospodarování pozemku v jednotlivých zónách ochrany prírody.

Základním cílem predkládaného materiálu je predevším zvýšení ekologické stability zemedelské krajiny, zajištení obdelávání všech zemedelských pozemku a zachování trvalých pracovních príležitostí pro zemedelce pecující o krajinu.

Návrh MZe pocítá pro zmínené úcely v letošním roce s cástkou pres ctyri miliardy korun, pricemž v lonském roce to bylo 3,51 miliardy korun.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 19. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:16