Agris.cz - agrární portál

WTO ustavila panel pro zhodnocení režimu dovozu banánů do EU

12. 1. 1999 | ČTK

WTO ustavila panel pro zhodnocení režimu dovozu banánu do EU

ŽENEVA 12.ledna (CTK) - Delegáti Svetové obchodní organizace (WTO) se dnes dohodli, že požádají výbor expertu o zhodnocení, zda nový režim dovozu banánu do Evropské unie odpovídá pravidlum mezinárodního obchodu. Agenture Reuters to dnes rekli obchodní diplomaté ženevského ústredí WTO a pozdeji potvrdil mluvcí organizace.

Orgán WTO pro rešení sporu (DSB) tak schválil žádost Ekvádoru o opetnou schuzku rozhodcího panelu, který v lonském roce rozhodl, že tehdejší režim dovozu banánu do EU porušuje pravidla WTO. O obnovení tohoto panelu požádala i EU a velvyslankyne USA u WTO Rita Hayesová pred jednáním DSB avízovala, že Washington se proti žádosti Ekvádoru nepostaví, i když stejnou žádost EU považuje za zmatecnou.

Hayesová však dodala, že USA stejne požádají 25.ledna na príští schuzce DSB, aby WTO schválila citelné sankce, které Spojené státy hodlají uvalit na dovoz zboží z EU. V prípade, že Brusel bude ochoten zasednout k jednání, prístup Washingtonu se zmení, zatím však signály ochoty EU videt nejsou. "Není s nimi žádná hra, nechtejí si s námi sednout a vec vyrešit," rekla Hayesová.

Puvodní spor o banány mezi USA a EU hrozí prerust v plnohodnotnou obchodní válku. USA si hrozbou sankcí chtejí vynutit reformu pravidel dovozu banánu do EU poté, co skupina latinskoamerických zemí zvítezila v roce 1997 u WTO ve sporu o dovozní režim EU, zvýhodnující karibské producenty. Brusel sice pravidla dovozu banánu od pocátku tohoto roku zmenil, Washington však tyto zmeny oznacil za zcela nedostatecné.

USA minulý mesíc oznámily presný seznam zboží, na než bude od 3.brezna uvaleno 100procentní clo v prípade, že se ve sporu nedospeje k dohode. Celková výše sankcí by dosáhla 590 miliónu dolaru.

Petr Holcák ple


Zdroj: ČTK, 12. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 20:55