Agris.cz - agrární portál

IVVM:Dovoz dotované zemědělské výroby je podle občanů problém

21. 12. 1998 | ČTK

IVVM:Dovoz dotované zemedelské výroby je podle obcanu problém

PRAHA 21.prosince (CTK) - Dovoz dotovaných zemedelských produktu do Ceské republiky predstavuje podle 79 procent obcanu problém, pricemž 48 procent je o tom presvedceno rozhodne. Opacný názor zastává šest procent dotázaných, pouze jedno procento problematické dovozy odmítá rezolutne. Vyplývá to z výsledku prosincového šetrení Institutu pro výzkum verejného mínení (IVVM), které má CTK k dispozici.

Za hlavní nevýhody dovozu dotovaných zemedelských výrobku pritom považují obcané poškozování zemedelcu (71 procent). Naopak za výhodné jsou považovány aktuálne nižší ceny (32 procent) a zlepšení sortimentu (21 procent). Žádné výhody v dovozu dotovaných produktu však nevidí 24 procent respondentu.

Jak dále vyplývá z výsledku pruzkumu IVVM, 76 procent dotázaných považuje protesty ceských zemedelcu proti temto dovozum za oprávnené, pouze šest procent s nimi nesouhlasí. Ceská vláda by podle 46 procent obyvatel mela v této situaci kombinovat podporu zemedelcu s omezením dovozu, 28 procent doporucuje více podporovat domácí zemedelce, pouze omezit dovozdoporucuje 11 procent dotázaných. Pouze dve procenta respondentu se domnívají, že vláda by proti dotovaným dovozum nemela podnikat vubec nic.

Šetrení provedl IVVM v prvním prosincovém týdnu mezi 1190 respondenty starších 15 let.

kt mha


Zdroj: ČTK, 21. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 13:00