Agris.cz - agrární portál

Majoritní podíl v Pivovaru Radegast bude brzy možná odprodán

11. 1. 1999 | ČTK

PRAHA 11.ledna (CTK) - Akciová spolecnost Pivovar Radegast na své mimorádné valné hromade 23.ledna zrejme navrhne odprodej soucasného majoritního balíku akcií firmy.

Investicní banka Nomura, která je prostrednictvím sprátelených spolecností majitelem zmíneného balíku, by se tak po nevydarené snaze spojit Radegast s nejvetším ceským pivovarem Plzenský Prazdroj mohla postupne zbavit všech akcií pivovaru. Napsala to dnes agentura Reuters.

Podle nového bodu jednání plánované mimorádné valné hromady akcionári zváží strategii rozvoje spolecnosti a souhlas s poskytnutím nezbytných informací tretí strane, která je spojena s prodejem vetšinového podílu strategickému investorovi.

Zástupci Radegastu ani Nomury se však podle agentury Reuters k informaci prozatím nevyjádrili. Generální reditel Radegastu Jan Sikora CTK rekl, že nemá k odprodeji akcií žádné informace.

Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) v lonském roce dospel k záveru, že plán Nomury sloucit Pivovar Radegast s vetšinove vlastneným Plzenským Prazdrojem je proti duchu volné souteže. ÚOHS své rozhodnutí obhajoval tvrzením, že jedna spolecnost by tak získala více než 40procentní podíl na trhu s pivem. Nomura a její sprátelené spolecnosti, mezi nimiž je i jí vlastnená Investicní a Poštovní banka (IPB), proto již v záveru minulého roku od plánu na sloucení zacala ustupovat.

Nomura své podíly v akciové spolecnosti Pivovar Radegast již dríve prevedla na nizozemskou spolecnost IMP Finance, jejímž je majitelem. Cílem plánu Nomury pak bylo sloucit podíly v Radegastu s plzenským Prazdrojem, ve kterém získala majoritu prostrednictvím akvizice IPB. O akcie Radegastu již dríve projevil zájem britský potravinárský koncern Bass, který je minoritním akcionárem akciové spolecnosti Pražské pivovary.

spr mha


Zdroj: ČTK, 11. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 19:41