Agris.cz - agrární portál

Tabákové kolosy Rothmans a BAT oznámily fúzi

11. 1. 1999 | ČTK

ZUG (Švýcarsko) 11.ledna (CTK) - Druhý a ctvrtý nejvetší výrobce cigaret na svete - Rothmans a British American Tobacco - dnes oznámili, že se hodlají sloucit. Hodnota fúze ciní 13 miliard GBP (21,45 miliardy USD), napsala agentura AP.

Nová spolecnost by si mela ponechat jméno British American Tobacco PLC a obsadit 16 procent svetového trhu, sdelily firmy v dnešním prohlášení. BAT má sídlo v Británii a Rothmans International BV v Nizozemsku. Soucet jejich produkce z roku 1997 se rovná 900 miliardám cigaret.

Ke zpráve se pridaly švýcarská skupina Compagnie Financiére Richemont AG a jihoafrická Rembrandt Group Ltd, jež jsou hlavními akcionári Rothmans. Richemont, která ovládá dve tretiny v Rothmans, a Rembrandt, které patrí poslední tretina, ve zpráve uvádejí, že se rozhodly sloucit své podíly, aby tak fúzi završily.

Fúze, která musí ješte získat souhlas akcionáru a protimonopolních úradu, by mela být dokoncena již do konce letošního cervna. Mezi znackami obou tabákových firem jsou Peter Stuyvesant, Lucky Strike, Rothmans, Pall Mall, Craven, Winfield, Dunhill a Parisienne.

kk bm


Zdroj: ČTK, 11. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 18:20