Agris.cz - agrární portál

Austrálie letos začne vyvážet jablka také do Japonska

6. 1. 1999 | ČTK

Austrálie letos zacne vyvážet jablka také do Japonska

SYDNEY 6.ledna (CTK) - Austrálie zacne v letošním roce vubec poprvé v historii vyvážet jablka také do Japonska, což jí umožní nedávná zmena japonské legislativy. Ta spocívá predevším v tom, že od 25.prosince 1998 mohou pestitelé jablek z ostrova Tasmánie vyvážet do Japonska takzvanou odrudu Fuji, oznámil dnes australský ministr zemedelství, rybolovu a lesního hospodárství Mark Vaile.

První zásilka jablek Fuji se v Japonsku ocekává až v kvetnu, kdy by melo na trh dorazit kolem peti až deseti tisíc kartonu po patnácti kilogramech. Nová možnost vývozu je podle ministra pro pestitele z Tasmánie dobrou zprávou, protože jen za letošní rok mohou za export své produkce získat kolem 500 tisíc australských dolaru (asi 310 tisíc USD).

Austrálie již o vývoz jablek z Tasmánie do Japonska žádala v roce 1992, tehdy však nebyla schopna zarucit, že jablka nebudou pred vývozem nakažena žádnými škudci. Soucástí požadavku Japoncu totiž bylo mimo jiné i to, aby byl v ovocných sadech v Tasmánii proveden pruzkum, zda nejsou stromy nakaženy octomilkou a bakteriální spálou. Všechna jablka urcená na export do Japonska však presto budou podléhat ješte zvláštní kontrole.

spr ple


Zdroj: ČTK, 6. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:47