Agris.cz - agrární portál

S prasečím morem zápasí veterináři na Zlínsku

5. 1. 1999 | ČTK

S prasecím morem zápasí veterinári na Zlínsku

ZLÍN 5.ledna (CTK) - S dalšími ohnisky prasecího moru zápasí veterinári na Zlínsku. Poslední nakažené divoké prase v okrese ulovili 31.prosince v katastru Lhoty u Malenovic.

Zhruba 80.000 korun vyplatila loni Okresní veterinární správa ve Zlíne myslivcum za ulovenou cernou zver, predloženou k veterinární prohlídce. Od 1.ledna se odmena zvyšuje ze 300 na 1000 korun za kus. "Pokud je zvíre zdravé, vrátíme ho po kontrole v laboratori v Jihlave lovci ke konzumaci," rekl dnes CTK reditel zlínské správy Valdemar Stiksa. Podmínkou získání odmeny je privolání veterináre, který na míste sám odebere vzorky tkáne zvírete.

Stiksa spocítal, že veterinári na Zlínsku loni zajistili 17 divokých prasat nakažených virem moru. U 25 zvírat konstatovali, že nemoc prodelala a prežila. "Presto jsou rovnež tyto kusy nebezpecné, protože bachyne muže infekci prenést na selata nitrodeložne," vysvetlil.

V okrese je vyhlášeno nekolik tríkilometrových pásem zamorení prasecím morem. Pásma ochrany jsou dodržována v desetikilometrovém okruhu. Presto se v prosinci nákaza objevila v regionu Ludkovic a Brumova-Bylnice na Valašsku.

Ladislav Koželuha jw


Zdroj: ČTK, 5. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 17:05