Agris.cz - agrární portál

Tzv.Zelená zpráva opět potvrzuje smutný stav českého zemědělství

2. 1. 1999 | ČTK

Tzv.Zelená zpráva opet potvrzuje smutný stav ceského zemedelství

PRAHA 2.ledna (CTK) - Spíše radikální útlum zemedelské výroby, než její trvale udržitelný rozvoj potvrzuje tzv.Zelená zpráva, kterou podle dnešních Zemských novin (ZN) a Slova pro rok 1998 záhy zverejní Ministerstvo zemedelství CR. S odvoláním na tuto zprávu oba listy mj. píší, že na zemedelství byl vyvolán rychlý a mimorádne silný tlak, který se pohyboval na samé hranici ekonomické a existencní únosnosti.

"Takovému transformacnímu a restrukturalizacnímu tlaku nebyl vystaven žádný jiný resort národního hospodárství. Dusledkem toho byl i dopad na zahranicní obchod. Dríve vyrovnané saldo agrárního obchodu s EU je nahrazeno záporným ve výši 16,5 miliardy korun a nyní tvorí 85 procent celkového záporného salda. Ztratili jsme v rade prípadu pozice na svetových trzích a obdobne je tomu na domácím trhu," upozornují.

Podle deníku se ukázalo, že liberální pojetí zemedelského podnikání uplatnované v uplynulém období vládou CR melo neblahé dusledky.

"Snížila se intenzita prvovýroby a došlo k odlivu kapitálu ze zemedelství a k predlužení zemedelských podniku. Hrubá domácí produkce se od roku 1989 snížila o 30 procent (o 1,1 miliardy USD). Soucasná produkce je na úrovni roku 1963, stavy skotu na úrovni roku 1825. Dovozy agrárních produktu vzrostly na dvojnásobek proti roku 1992, vývozy ale jen o 30 procent. Došlo ke zbytecnému snížení podílu zemedelství na tvorbe hrubého domácího produktu. Záporné saldo agrárního obchodu od roku 1993 predstavuje zemedelskou produkci jednoho hospodárského roku (2,9 miliardy USD). Z rozhoupaných cenových relací v jednotlivých okruzích nejvíce vytežil obchod a zpracovatelé. Nevratné zdražení cen potravin neúmerne zatížilo spotrebitele, což melo vliv na snížení poptávky po potravinách," píší s odvoláním na tzv.Zelenou zprávu pro rok 1998 dnešní Zemské noviny a Slovo.

Dodávají pritom, že zpráva tentokrát vychází nejen z podkladu Ceského statistického úradu, ale také Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky a dalších institucí.

kri vaj


Zdroj: ČTK, 2. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:38