Agris.cz - agrární portál

V prosinci se situace chovatelů vepřů v ČR podle MZe zlepšila

30. 12. 1998 | ČTK

V prosinci se situace chovatelu vepru v CR podle MZe zlepšila

PRAHA 30.prosince (CTK) - Kritická odbytová a ekonomická situace tuzemských chovatelu prasat se zacala v první polovine prosince znatelne zlepšovat. Uvádí se to v informaci ministerstva zemedelství o ceském trhu s masem, kterou má CTK k dispozici. Dovoz masa do Ceské republiky klesl proti posledním dvema listopadovým týdnum na tretinu a zpracovatelé zvýšili odbery i ceny pri nákupu tuzemských prasat.

Zatímco ceny domácí suroviny se pozvolna zvyšují, dodavatelské ceny zpracovatelu a spotrebitelské ceny masa a masných výrobku na pultech maloobchodu klesají.

Podle výsledku šetrení Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky k 13.prosinci letošního roku vzrostla prumerná cena jatecných prasat I.jakosti od konce listopadu o osm procent na 27,07 Kc/kg živé hmotnosti (ž.hm.) a k 18.prosinci již dosáhla v denne sledovaných masokombinátech 28,91 Kc/kg ž.hm. Cenové rozpetí mezi minimální a maximální cenou jatecných prasat I.jakosti je od 24 do 30 Kc, u smluvních cen do 36 Kc za kg ž.hm.

Prumerná realizacní cena výrobcu v masném prumyslu se snížila od konce listopadu v prumeru o 1,5 procenta (o 1,31 Kc). Úhrnná spotrebitelská cena sledovaných druhu výsekových mas a masných výrobku podle CSÚ klesla v prumeru o 3,7 procenta(o 3,69 Kc) na 106,53 Kc/kg, z toho u veprového výsekového masa o 4,8 procenta a u masných výrobku o 3,6 procenta.

V porovnání se stejným obdobím lonského roku byla souhrnná spotrebitelská cena výsekových mas a masných výrobku ke 13.prosinci o 9,2 procenta (o 10,80 Kc) nižší.

Vzhledem k zmenené ekonomické situaci pro dovoz veprového masa do Ceské republiky a pripravovaným vládním opatrením pro stažení prebytku veprového masa z tuzemského trhu lze v príštím období predpokládat oživení domácího trhu s veprovým masem a pozvolný rust cen tuzemských prasat. Realizacní ceny zpracovatelu a spotrebitelské ceny výsekových mas a masných výrobku budou podle MZe i pri rustu cen domácí suroviny spíše stagnovat nebo se ješte mírne sníží.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 30. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:39