Agris.cz - agrární portál

Letošní agroobchod ČR s EU ovlivnily hlavně jablka a vepřové

29. 12. 1998 | ČTK

Letošní agroobchod CR s EU ovlivnily hlavne jablka a veprové

PRAHA 29.prosince (CTK) - Letošní vztahy mezi Evropskou unií a Ceskou republikou v rámci agrárního obchodu poznamenaly nejvýrazneji spory o dve komodity - jablka a veprové maso. V prvním sporu ustoupila ceská strana, ve sporu o veprové maso naopak Unie.

Kvótu na dovoz jablek ze zemí Evropské unie schválila vláda Josefa Tošovského 14.ledna na návrh tehdejšího místopredsedy vlády a ministra zemedelství Josefa Luxe. Celkový rocní objem kvóty cinil 24.000 tun a kvóta mela být cerpána ctvrtletne po 6000 tunách. Na dovozy nad tento objem bylo uvaleno 95procentní clo.

Myšlenku zavedení dovozní kvóty na jablka prosazoval ministr Lux již delší dobu, nebot dovozy jablek do CR se v lonském roce blížily 50 procentum domácí spotreby a ohrožovaly tak tuzemské producenty jablek. Jeho návrhy se však v minulosti ve vláde nesetkaly s pochopením predevším kvuli mezinárodním závazkum CR a nebyly prijaty.

Evropská komise jako reakci na kvótu zavedla proti CR sérii protiopatrení, která spocívala ve zrušení celních úlev pro vývoz ceského veprového masa, drubeže, jablecné a rybízové štávy do EU. Tato opatrení zacala platit od 1.dubna. Ve druhé fázi mely být obdobne postiženy ceské vývozy mléka a mlécných výrobku.

Komise spocítala, že kdyby se uplatnily sankce proti všem zmíneným výrobkum, vydelala by EU pri stejném dovozu jako loni na zvýšených clech kolem 12 miliónu ECU, což je prý asi tolik, kolik predstavuje újma zpusobená západoevropským vývozcum jablek.

Podle údaju MZe mohly ztráty tuzemských producentu z neuskutecnených exportu cinit až 18,13 miliónu amerických dolaru (USD), tedy zhruba 620 miliónu korun.

Tlaku EU vláda ustoupila 11.kvetna, kdy dovozní kvótu na jablka zrušila. Brusel na oplátku slíbil zrušit odvetná vysoká cla, kterými znemožnil vstup na trh unie ceským výrobcum masa a ovocných štáv, a navíc z rozpoctu fondu PHARE ješte letos poskytnout 160.000 ECU na pomoc pri budování odbytových center ceských sadaru a ovocnáru.

Podle Luxe díky zavedení dovozní kvóty více než 20.000 tun domácích jablek neskoncilo na skládce, nýbrž u spotrebitelu, a soucasne se omezil 50procentní podíl dovozu na domácí spotrebe tohoto ovoce. Všeobecne však byl výsledek tzv.jablecné války prijímán ceskou verejností spíše jako prohra než jako vítezství.

Problém s veprovým masem nastal v dusledku zavedení vývozní subvence 40 ECU, což je v prepoctu neco pres 14 korun, na jeden kilogram této komodity, kterou zacala od 15.ríjna uplatnovat Evropská komise. V této souvislosti prudce poklesla dovozní cena veprového a spolu s tím také nákupní cena jatecných prasat na ceském trhu.

Ceští prvovýrobci veprového masa tak utrpeli v dusledku dotovaných dovozu jenom za ríjen a listopad ztrátu 675 miliónu Kc a pokles dovozní ceny veprového vedl ke zhroucení veškerých smluvních i nesmluvních vztahu.

V prvním kole technických konzultací 19.listopadu v Praze EU odmítla na jednáních zrušení exportních subvencí pri vývozu masa do CR. Zvýšila však ze 40 na 70 ECU na 100 kg masa podporu exportu do Ruska, což melo zastavit príliv komodity na ceský trh.

Následne ceská vláda pozastavila platnost preferencních cel na dve kategorie veprového masa. Evropská komise dala najevo silné rozladení nad tímto postupem a zpochybnila pripravované setkání komisare Franze Fischlera s ceským ministrem zemedelství Janem Fenclem.

Toto setkání se však pres veškeré pochybnosti uskutecnilo a EU následne 9.prosince snížila o polovinu subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR. Znamená to, že vývozy veprového nyní podporuje 20 ECU (700 Kc) na 100 kilogramu místo dosavadních 40 ECU. To se vzápetí projevilo na zdražení dovozu veprového masa a na zvýšení nákupní ceny jatecných prasat na ceském trhu.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 29. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 01:27