Agris.cz - agrární portál

Pivovary a sodovkárny Brno očekávají hrubý zisk dva milióny koru

28. 12. 1998 | ČTK

Pivovary a sodovkárny Brno ocekávají hrubý zisk dva milióny korun

BRNO 28.prosince (CTK) - Predbežný hrubý zisk dva milióny korun z výroby nealkoholických nápoju ocekává letos a.s.Pivovary a sodovkárny Brno (PaS). Pri tržbách kolem 250 miliónu Kc zvýší PaS prodej limonád mezirocne o deset procent na 355.000 hektolitru. "Výrobní cást firmy je zisková," rekl CTK generální reditel PaS Jaromír Žácek.

Likvidace ztrátového pivovaru Jarošov, kde provoz skoncil 1.ledna tohoto roku, zatížila podnik asi osmimiliónovými náklady. Hospodárský výsledek ovlivnilo i zvýšení podílu nevratných obalu z plastu z deseti na 40 procent. K vyrovnání mírné ztráty peti až šesti miliónu Kc použije firma rezervy z minulých let.

Do nižšího zisku se podle Žácka promítlo zvýšení ceny cukru z lonských devíti na letošních 13 Kc za kilogram. "Limonády se prodávaly za stejné nebo snížené realizacní ceny," doplnil.

Cenová válka vede mnohé výrobce k prodeji limonád za prímé náklady. Situaci komplikuje i zvýšený podíl velkých obchodních retezcu s tlakem na snížení cen i rozšírení prodeje cepovaných limonád do prinesených nádob.

Trh nealkonápoju v CR ovlivní až trojnásobný prebytek kapacit 120 firem. Každá z nich ve snaze prodat udržuje nízké ceny, což má negativní vliv na hospodarení. "Zeme muže uživit kolem 15 velkých výrobcu," míní Žácek. S nárustem spotreby limonád pak vzhledem k jiným potrebám obcanu nelze pocítat.

Spolecnost zamestnává v sodovkárnách Merito na Lesné a Drimo ve Vyškove asi 240 osob. Vzhledem ke zmenám v sortimentu pocítá se snížením stavu asi o 20 zamestnancu. Majoritní podíl v PaS Brno mají Ústecké pivovary.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 28. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 08:38