Agris.cz - agrární portál

Problémy v chovech krůt působí spíše než červenka cholera drůbež

21. 12. 1998 | ČTK

Problémy v chovech krut pusobí spíše než cervenka cholera drubeže

BRNO 21.prosince (CTK) - Výskyt onemocnení cervenkou u krut, ohlášený minulý týden ve Bzí na Ceskobudejovicku, príliš netrápí chovatele a veterinární dozor na jižní Morave. Nákaza se totiž vyskytuje lokálne a propuká napríklad pri zvýšeném stresu zvírat. "Vetším problémem chovu krut je cholera drubeže," rekl dnes CTK reditel Státního veterinárního ústavu (SVÚ) Karel Kovarík.

Zárodek cervenky podle Kovaríka dokáže prežít i ve vnejším prostredí a nikdo nepredpokládal, že se vyskytne práve na jihu Cech. "V jihomoravském regionu muže a nemusí být," dodal.

SVÚ v Brne je specializovaným pracovištem na diagnostiku a prevenci chorob drubeže. Muže porovnat metodami molekulární biologie, zda jsou shodné bakteriální kmeny izolované ze zvírat a kmeny z nekolika nakažených osob. Tímto zpusobem lze definitivne potvrdit zdroj nákazy.

Okresní nákazová komise v Ceských Budejovicích v pátek stanovila, že krutí maso pocházející z chovu ve Bzí, prípadne krutí maso neznámého puvodu (rádne neoznacené výrobcem), je podezrelé z nakažení cervenkou, a tudíž nepoživatelné. Prípadem onemocnení osob se zabývají policisté.

Cervenka, která se ze zvírat na cloveka nejcasteji prenáší zraneními pri zpracování masa, je snadno vylécitelná antibiotiky. Projevuje se zarudnutím a bolestí v míste zranení, horeckami a tresavkou, není však prenosná z cloveka na cloveka.

Jirí Macík nol


Zdroj: ČTK, 21. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 16:17