Agris.cz - agrární portál

MfD: Výrobce sunaru PMV je v krizi a může zastavit výrobu

21. 12. 1998 | ČTK

MfD: Výrobce sunaru PMV je v krizi a muže zastavit výrobu

PRAHA 21.prosince (CTK) - Pouhou desetinu rocní produkce sunaru vyrobí letos zábrežská spolecnost Heinz PMV, napsala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Mesícní ztráta firmy dosahuje devet miliónu korun, pokud se nezmení dotacní podmínky, muže být výroba zastavena, uvedl výrobní reditel Heninz PMV Peter Airey. Kumulovaná ztráta za poslední tri roky se blíží k dvema stum miliónum korun, upresnikla MfD.

Za duvody krize oznacil Airey ztrátu ruských trhu, pokles kursu koruny a konkurenci dotovaných výrobku za Západu. Podle listu konkurují sunaru na domácím trhu srovnatelnévýrobky ze Švýcarska, když tuzemská kojenecká výživa se prodáváza osmdesát korun, zatímco dovážená je za šedesát Kc. Domácízpracovatelé mléka podali v breznu podnet k zahájeníantidumpingového rízení na Ministerstvo prumyslu a obchodu (MPO) dostali však zamítavou odpoved, uvedla MfD.

Konkurent Heinzu PMV na tuzemském trhu, nizozemská spolecnost Nutricia popírá, že by se dotace od EU promítaly do výše jejích cen. Za hlavní duvody poklesu tuzemské spotreby kojenecké výživy vidí v Nutricii pokles porodnosti, zrušení dotací a ztrátu slovenského trhu.

aol vaj


Zdroj: ČTK, 21. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 05:37