Agris.cz - agrární portál

Přímé podpory zemědělcům by měly jít přes odbytová družstva

17. 12. 1998 | ČTK

Prímé podpory zemedelcum by mely jít pres odbytová družstva

PRAHA 17.prosince (CTK) - V dohledné dobe by mela být vetšina prímých podpor ceským zemedelcum dodávána prostrednictvím nove vznikajících odbytových a zpracovatelských družstev ci podobných organizací tohoto zamerení. Na dnešním setkání se zemedelskými podnikateli, usporádaném casopisem Farmár v Poslanecké snemovne, to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. Datum, kdy by k tomu melo dojít, však neuvedl.

Ze všech prímých podpor považuje ministr za zásadní práve podporu vzniku techto odbytových družstev. Ten by ale meli iniciovat sami zemedelci. Negativní je podle ministra skutecnost, že integrace na tomto poli postupuje zatím velmi pomalu. Pritom stát bude podle Fencla garantovat podnikání techto subjektu z 50 až 85 procent.

"Ambice ministerstva zemedelství i moje osobní je, aby podpora ceského zemedelství byla podstatne vyšší, než byla v minulém roce," rekl ministr. Dodal, že v zásade se nesníží podpora v marginálních oblastech, nicméne zvýšení prostredku, které prijdou do zemedelství, by melo posílit soucasne také konkurenceschopnost zemedelcu v produkcních oblastech.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 17. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 00:32