Agris.cz - agrární portál

Snížení exportních dotací EU na dovoz vepřového do ČR snad zabír

17. 12. 1998 | ČTK

Snížení exportních dotací EU na dovoz veprového do CR snad zabírá

BRUSEL 17.prosince (zpravodajka CTK) - Snížení exportní subvence Evropské unie na vývoz veprového masa do Ceské republiky o 50 procent se pomalu zacíná projevovat, informovali dnes zástupci Ministerstva zemedelství CR Evropskou komisi. Ceny dovozu do CR zacínají stoupat, domácí ceny výrobcu jdou také nahoru a vývoz veprového z Unie sice pokracuje, ale v menších objemech, priblížil CTK obsah dnešního sezení námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek.

"Informovali jsme komisi, že vítáme opatrení jako vstrícný krok, jehož vliv se zacíná projevovat." Ceny dovozu veprového masa z EU do CR jsou již na 25 Kc za kilogram (proti 15 Kc pred nekolika týdny). Objemy dovozu pak klesly z úrovne nad 300 tunami veprového masa denne zhruba na 50 až 60 tun.

EK ceskou stranu informovala i o prijetí dalších opatrení, která by mela ulehcit trhu v CR. Jde o schválení vývozu sto tisíc tun veprového masa formou humanitární pomoci do Ruska, pricemž totéž chystají asi se 150 tisíci tunami USA. "Experti EU nyní ocekávají, že krize v oblasti veprového masa pomine," informoval Zídek. Hlavní pretlak totiž pusobily krome nadvýroby ve státech EU dovozy ze Spojených státu amerických.

Ceská republika vyhodnotí vývoj situace k 8.lednu 1999. "A pokud by i nadále trval problematický stav, budeme EK informovat o dalších možných krocích a žádat další jednání v první polovine ledna."

Prozatím je situace taková, že 19.ledna se sejde znovu Výbor EU pro veprové maso, kde jsou zastoupeny jednotlivé clenské státy, a nerozhodne-li jinak, opatrení bude i nadále trvat. Pokud si však komise nebude prát jeho zmenu, nemuže ji výbor sám prosadit.

Zatím v tomto smeru nemáme žádné informace, že by opatrení melo být zrušeno, prohlásil Zídek. I EU stojí tento problém velké peníze a pokud experti tvrdí, že se situace uklidnuje, tak je nepravdepodobné, že by byli ochotni dále vyhazovat milióny na export, když to není potreba. "Nevidím proto duvod, proc by opatrení melo být meneno."

EU zpocátku neuznávala, že ceský trh s veprovým "trpí" i kvuli dotovaným vývozum ze státu Evropské unie a pricítala to pouze na vrub svetové krizi v této oblasti. Z posledních údaju, které dnes ceští úredníci z ministerstva zemedelství také predložili, však jednoznacne vyplývá, že subvencované maso z EU krizi na domácím trhu uspíšilo. Celosvetová krize ve veprovém mase by se ceských zemedelcu dotkla, nicméne takto byli zasaženi zhruba o mesíc dríve, uvedl Zídek. "A to nám prišlo nefér, a to bylo treba vyjasnit."

Na poradu dnešního jednání byla také diskuse kolem vzájemného uznání dat. Naposledy zástupci obou stran došli k záveru, že v evidenci vývozu z EU do CR a naopak za rok 1995 existují výrazné rozdíly. Jde asi o ctyri tisíce tun veprového masa, o které se statistiky EU a CR liší.

My považujeme naši celní statistiku za správnou a zaslali jsme v pondelí EK doklady, které po položkách rozebírají dovozy do CR od roku 1993 do 1995. Zástupci komise oznámili, že je ješte prostudují, rozdíly prý mohou být zpusobeny treba zámerným vykazováním dovozu do CR, aniž by k nim potom došlo. Ale je to treba ješte vyjasnit, což by melo být ucineno také do termínu 8.ledna.

CR rovnež EU informovala o stredecním schválení návrhu vlády o poskytnutí exportní subvence na vývoz 5000 tun veprového masa. "Komise v této souvislosti jen upozornila na to, abychom toto opatrení meli v souladu s mezinárodními závazky Svetové obchodní organizace. A to predpokládám, že je, uzavrel Zídek.

Martina Patocková ple


Zdroj: ČTK, 17. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 02:18