Agris.cz - agrární portál

Vláda podpoří export vepřového a uvolní 200 miliónů Kč na škody

16. 12. 1998 | ČTK

Vláda podporí export veprového a uvolní 200 miliónu Kc na škody

PRAHA 16.prosince (CTK) - Vláda schválila na svém dnešním jednání poskytnutí exportní subvence na vývoz 5000 tun veprového masa v prepoctu na živou hmotnost a rozhodla o docasném zvýšení státních hmotných rezerv masa o 2000 tun do 1.ríjna 1999. Na dotaz CTK to rekl dnes vecer tiskový mluvcí vlády Libor Roucek.

Nákup veprového masa a jeho zmrazení pro tyto státní rezervy by mely být realizovány do 31.ledna príštího roku. Celková cástka urcená pro tento úcel ciní necelých 70 miliónu korun, z nichž 57 miliónu bude urceno na exportní subvence a zhruba deset miliónu na nákup a zmrazení pro státní hmotné rezervy.

Jak upresnil ministr financí Ivo Svoboda, 2000 tun zmrazeného veprového bude postupne uvolnováno na tuzemský trh v pozdejší dobe, až se upraví nabídka z dovozu i nabídka od tuzemských producentu. Podle Svobody se situace na trhu s veprovým masem mení, takže zmínená opatrení, spolu s nedávno sníženou exportní subvencí ze strany EU, by mela být dostatecná a konecná.

Vláda také schválila narízení které umožní vyplatit 200 miliónu korun na podporu zemedelství formou cástecné kompenzace nepríznivých ekonomických vlivu zpusobených nedostatkem vodních srážek, krupobitím ci kalamitním výskytem hraboše polního.

Na zmínená opatrení budou podle Roucka použity prostredky z Pozemkového fondu CR (PF) a z rozpoctu MZe.

Vláda dnes také zvolila místopredsedu prezídia PF, kterým se stal Pavel Rybnícek, soucasný námestek ministra zemedelství CR pro lesní hospodárství. V této souvislosti ze stejné funkce odvolala Janu Fürstovou a Radima Špacka. Dalšími cleny prezídia PF byli zvoleni Jirí Hladík, Jan Kender a Irma Zlatohlávková.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 16. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:20