Agris.cz - agrární portál

Ruská sklizeň obilí letos klesla na polov

16. 12. 1998 | ČTK

Ruská sklizen obilí letos klesla na polov

MOSKVA 16.prosince (CTK) - Rusko letos sklidilo pouze 47 miliónu tun obilí, což je neco pres polovinu lonské sklizne 88,5 miliónu tun. Letošní sklizen je nejhorší za posledních více než 40 let, rekl dnes novinárum místopredseda vlády Gennadij Kulik.

"Pokud vydelíte techto 47 miliónu tun 147 milióny lidí, pochopíte problém, pred kterým stojíme," rekl Kulik. Pro srovnání: tento podíl v Ceské republice, kde se letos sklidilo necelých sedm miliónu tun, je zhruba dvojnásobný.

Podle analytiku by však Rusko nemelo mít do príští sklizne vetší požadavky na dovoz, protože z lonské vysoce nadprumerné sklizne zustaly velké zásoby. Problém však podle agentury Reuters spocívá v tom, že Rusko zvyšuje vývoz obilí, protože producenti mají po srpnové devalvaci rublu z vývozu mnohem vyšší príjmy než z prodeje na domácím trhu.

Spojené státy nabídly Rusku pod dojmem ekonomické krize pomoc v podobe 1,5 miliónu tuny pšenice zdarma, další milión tun nabídla Evropská unie a Rusko si bere obilí namísto splátek dluhu od Beloruska a Ukrajiny. USA a EU však již daly najevo, že podmínkou pro poskytnutí potravinové pomoci je snížení ruského exportu.

hp ple


Zdroj: ČTK, 16. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 17:09