Agris.cz - agrární portál

Policisté se zabývají onemocněním červenkou na Českobudějovicku

16. 12. 1998 | ČTK

Policisté se zabývají onemocnením cervenkou na Ceskobudejovicku

CESKÉ BUDEJOVICE 16.prosince (CTK) - Prípady onemocnení cervenkou, které se po kontaktu s masem nakažených krut projevilo nejméne u peti osob na Ceskobudejovicku, se zabývají policisté obvodního oddelení v Týne nad Vltavou.

"Zdrojem nákazy byly kruty od velkochovatele ze Bzí na Ceskobudejovicku; vyzýváme proto všechny obcany, kterí zde v listopadu kruty zakoupili, aby se prihlásili na telefonu 0334/31322 nebo na linku 158," rekla dnes CTK ceskobudejovická policejní mluvcí Alena Toningerová. Policisté podle ní celou záležitost proverují. Na základe zjištených skutecností zatím nelze ani potvrdit, ani vyloucit spáchání trestného cinu, uvedla.

"Prihlásit by se meli i provozovatelé restaurací a dalších zarízení, která kruty odebrala. Jde o preventivní opatrení, nebot nelze tvrdit, že všechny kruty od tohoto chovatele byly nakažené," pripomnela mluvcí.

Cervenka, která se ze zvírat na cloveka nejcasteji prenáší zraneními pri zpracování masa, je snadno vylécitelná antibiotiky. Projevuje se zarudnutím a bolestí v míste zranení, horeckami a tresavkou, není však prenosná z cloveka na cloveka. Maso z nakažených zvírat je podle odborníku poživatelné po náležitém zpracování.

Jaroslav Fišer mhm vb


Zdroj: ČTK, 16. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:06