Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila veterinární zákon, ale utrácení zvířat vyškrtla

9. 12. 1998 | ČTK

Vláda schválila veterinární zákon, ale utrácení zvírat vyškrtla

PRAHA 9.prosince (CTK) - Vláda dnes schválila návrh nového veterinárního zákona, pricemž z nej na doporucení legislativní rady vyškrtla diskutované utrácení zatoulaných zvírat po ctrnáctidenní karanténe. Podle premiéra Miloše Zemana kabinet vyhovel cetným protestum a peticím, jejichž signatári s utrácením zvírat, pokud by se je nepodarilo predat do útulku, nesouhlasili.

Novou podobu návrhu zákona si pochvaloval i ministr zemedelství Jan Fencl. "Myslím, že je to dobrý veterinární zákon," rekl dnes novinárum. Podle Fencla i nové znení pocítá s utrácením zatoulaných zvírat, ale jen na základe rozhodnutí okresní veterinární správy a pouze z nákazových nebo diagnostických duvodu.

Ministr pripustil, že návrh zákona sice urcite udelá radost chovatelum kocek a psu, ale zamotá hlavu starostum rady obcí. Tem totiž nezbývá než hledat v obecních rozpoctech peníze na výstavbu útulku a platy jejich zamestnancu.

Úcelem predlohy je nahradit dosavadní nevyhovující právní úpravu. Nový veterinární zákon by mel vyjadrovat verejný zájem na ochrane zvírat a lidí a na ochrane životního prostredí i individuální ochrane zájmu chovatelu zvírat a zpracovatelu živocišných produktu.

Návrh upouští mimo jiné od puvodne zamýšlené evidence hospodárských zvírat obecními úrady a zavádí jejich centrální evidenci. Dále nahrazuje povolování soukromé praxe veterinárních lékaru principem registracním. Registrace veterináru by mela podle zákona spadat pod Státní veterinární správu, jejíhož ústredního reditele má jmenovat a odvolávat resortní ministr.

Ondrej Bílek mhm hš


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 14:09