Agris.cz - agrární portál

Hanáčtí zemědělci vyorávají řepu ze zamrzlých polí

10. 12. 1998 | ČTK

Hanáctí zemedelci vyorávají repu ze zamrzlých polí

OLOMOUC 10.prosince (CTK) - Desítky hektaru polí s nesklizenou repou delají vrásky na cele zemedelcum na Hané, kterí si nyní lámou hlavu, jak alespon cást repy ze zamrzlých polí sklidit dríve, než okolní cukrovary ukoncí letošní repnou kampan. Navíc se obávají, že zmrzlá repa již nebude vhodná k prumyslovému zpracování a družstva tak prijdou o milióny korun na tržbách.

"Na podzim jsme kvuli podmáceným polím a problémum se skladováním sklízeli repu jen na polovicní výkon. Nyní nám zustala nesklizená repa na zhruba 49 z 924 hektaru osetých repou," rekl dnes CTK reditel Zemedelského družstva Senice na Hané František Kohout.

Dodal, že pokud bude repa ješte vhodná ke zpracování, budou se ji senictí zemedelci snažit ze zamrzlých polí rychle sklidit, protože co nevidet skoncí letošní repná kampan v okolních cukrovarech. "V opacném prípade necháme repu na poli, zaoráme ji a prijdeme tak o 2,5 miliónu korun," uvedl Kohoutek.

Také v Zemedelském družstvu Újezd u Unicova nyní premýšlejí, co udelají s nesklizenou repou na 70 hektarech polí. "Vyorat ji ze zamrzlé pudy není až tak velký problém, spíše se obáváme, že zmrzlou repu již nebude možné zpracovat," rekl CTK predseda družstva Vítezslav Svoboda.

Dodal, že nesklizená repa, jejíž množství odhadl na 3,5 tisíce tun, muže zemedelcum z Újezda u Unicova zpusobit problémy pri jarním setí. "Pokud bude tuhá zima, repa se v pude nerozloží. Potom se muže stát, že na nekterých polích nebudeme moci na jare zaset," uvedl Svoboda.

Petr Behal dp


Zdroj: ČTK, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 13:16