Agris.cz - agrární portál

Kaprů bude na vánočních trzích dostatek, jejich cena klesla

10. 12. 1998 | ČTK

Kapru bude na vánocních trzích dostatek, jejich cena klesla

PRAHA 10.prosince (CTK) - Pro letošní Vánoce bude pripraveno dostatecné množství kapru. Jejich konecná cena by se pritom mela pohybovat v prumeru kolem 60 Kc za kilogram, což je o zhruba deset korun méne než v lonském roce, vyplývá z ankety CTK.

Zhruba 185 tun kapru hodlá dodat stejne jako v lonském roce na vánocní trh v západních, stredních a severních Cechách spolecnost s r.o. Ceské rybárství Mariánské Lázne. Kilogram živého kapra prodává za 63 korun, což je proti lonsku o 8,4 koruny lacineji. Duvodem snížení cen je klesající koupeschopnost na domácím trhu, kam firma dodává približne dve tretiny tržeb.

Kolem osmi tun kapru o prumerné váze od 1,8 do trí kilogramu pripravila pro vánocní trh na Benešovsku a v Praze s.r.o.Líšno Konopište, a to za ceny nižší než loni. Obchodníkum bude kilogram kapra prodávat maximálne za 55 Kc, maloodberatelum za 60 Kc vcetne dane.

Také klatovské rybárství snížilo podle výrobního reditele Jaroslava Pruchy v letošním roce cenu vánocních kapru na 60 korun za kilogram, což je mezirocne o 13 až 15 procent méne. Výrazný pokles cen kapru na úroven nákladu je podle Pruchy obrazem soucasné situace ceského zemedelství, jehož soucástí je i rybárství, protože rybári se obávají nízkého odbytu.

Na vánocní prodej v západních Cechách pripravilo Klatovské rybárství jako každý rok 200 tun kapru o hmotnosti nad 1,5 kilogramu. Klatovští rybári prodají pred vánocními svátky 30 tun ryb upravených na pulky, rízky nebo i celé kuchané pstruhy.

Mestské lesy a rybníky Kutná Hora dodají na vánocní trh asi 2,5 tuny kapru. "Predpokládáme, že kapr v první tríde by se mel prodávat kilogram za 60 Kc vcetne dane," rekl reditel Stanislav Peroutka s tím, že je to o deset Kc méne než loni.

S.r.o. Rybnicní hospodárství Lázne Bohdanec je pripravena dodat na letošní predvánocní trh až 250 tun kapra, což je zhruba stejne jako loni. "Zacali jsme prodávat v pondelí a nyní je proto obtížné ríct, kolik ryb skutecne na trh dodáme," uvedl zamestnanec hospodárství Josef Doležal s tím, že zájem o ryby mezi verejností klesá.

Cena za kilogram kapra by podle Doležala mela být kvuli nižšímu zájmu verejnosti o tento druh stravy výrazne nižší než loni. "Prímo na sádkách prodáváme verejnosti kilogram první trídy i výberu za 65 korun, obchodníkum za 63 koruny. Loni jsme pritom kilogram výberového kapra prodávali až za 95 korun," poznamenal Doležal.

V ústecké tržnici se zvýšená poptávka po kaprech pro štedrovecerní hostinu letos v prodejne ryb a drubeže v ústecké tržnici v centru mesta projevila dríve než jindy. Podle nájemce prodejny Jirího Kužely se zrejme nekterí zákazníci obávají, že by pred Vánocemi mohla vzrust cena. Kilogram živého kapra, které prodejna dováží z Rybárství Mariánské Lázne-Mšec, se prodává za 75 korun, to je za cenu stejnou jako loni.

Sádky Žabakor u Mnichova Hradište na Mladoboleslavsku mají pripraveno na vánocní trh 150 tun kapru. Také jejich ceny jsou zhruba o deset korun za kilo levnejší než v lonském roce. CTK to dnes rekl sádecký Libor Pitro. Kilo kapra první jakosti podle nej prijde v maloobchodních cenách na 63 korun a ve výberové kvalite na 70 korun.

Podstatne levneji než loni koupí kapra zákazníci na Vysocine. Rybárství Telc bude kilo ve vlastních sádkách prodávat za 59 korun. Velkoodberatelé kapra dostanou za 56 korun a podle ekonoma spolecnosti Bohuslava Makovicky si prirazí zhruba devet korun. Vedle kapra budou na vánocní stul k dispozici i štiky ci candáti, ti jsou ovšem podstatne dražší, dodal.

Predvánocní prodej zhruba 650 tun ryb ocekává Rybníkárství Pohorelice na Breclavsku. Ve vlastních prodejnách na sádkách nabídne podnik tržního kapra I.jakosti o hmotnosti 1,6 až 2,5 kilogramu za 65 Kc vcetne DPH. Výberový kapr 2,5 kilogramu a více prijde na 75 Kc/kg. CTK to sdelil obchodní námestek podniku Pavel Míšek. Ujistil, že kapru bude dostatek.

V Brne se cena kapru I.jakosti na pulte pohybuje od 68 do 74 Kc/kg od ruzných dodavatelu. Výberový kapr stojí mezi 76 až 84 korunami za kilogram.

Dostatek ryb na zásobení okresu Hodonín, Uherské Hradište a Zlín má rovnež s.r.o.Rybárství Hodonín. Jak dnes CTK rekl reditel Alois Kopecný, zájem je hlavne o výberového kapra kolem trí kilogramu váhy, kterého má rybárství pripraveny dve tretiny z celkových 250 tun kapru.

"Ceny jsou proti lonsku o 15 procent nižší. Jeden kilogram výberového kapra dodáváme do obchodu za 68 korun, kapra I.trídy za 60 korun. Ceny jsou vcetne dane a dopravy," rekl Kopecný s tím, že nižší ceny zpusobil relativní dostatek ryb u rybárských firem a také nižší ceny krmiv, než chovatelé predpokládali.

Rybárství Antonína Palky v Záhlinicích u Hulína na Kromerížsku prodává jeden kilogram kapra I.trídy za 65 korun. Kapr výberové trídy, to znamená nad tri kilogramy váhy, prijde na 72 korun za jeden kilogram. Jak Palka rekl, proti minulému roku jsou ceny zhruba o 15 korun nižší.

kz kt jw


Zdroj: ČTK, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:37