Agris.cz - agrární portál

Evropská komise schválila snížení subvencí na vývoz vepřového

9. 12. 1998 | ČTK

Evropská komise schválila snížení subvencí na vývoz veprového

BRUSEL 9.prosince (zpravodaj CTK) - Evropská komise dnes schválila úterní rozhodnutí rídícího výboru pro veprové maso snížit o polovinu vývozní subvence do pridružených zemí strední a východní Evropy, vcetne CR. Šlo pouze o formalitu; opatrení vstoupilo v platnost od pulnoci z úterka na stredu.

Podle mluvcího Evropské komise Gerryho Kielyho exekutiva EU doufá, že toto gesto prispeje k uklidnení situace a rozuzlení problému, který je projevem celoevropské krize odbytu veprového masa. Je ochotna s ceskou stranou o problému dál diskutovat a nabídla ješte jedno kolo technických konzultací na pondelí 14.prosince. Praha na návrh zatím neodpovedela.

Komise zahájila dnes vyšetrování nedovolené státní pomoci proti Francii, jejíž vláda se rozhodla pomoci svým výrobcum veprového masa odložením príspevku na sociální zabezpecení a splácení úveru. Tyto úlevy podle komise predstavují porušení príslušných ustanovení Smlouvy o EU a narušují pravidla hospodárské souteže.

Rozhodnutí komise spocívá ve snížení exportní subvence ze 40 na 20 ECU (1400-700 Kc) na 100 kilogramu. Znamená to, že na jeden kilogram veprového nyní Unie vyplácí nikoli 14, ale sedm korun, což by se melo okamžite projevit na mírném zvýšení ceny. Ta podle komise roste i samovolne, jak se darí vývozy do Ruska a výkupy do intervence trh zbavovat prebytecného veprového.

bar bm


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 13:18