Agris.cz - agrární portál

Zemědělci rozhodnutí EU o snížení exportní subvence přivítali

9. 12. 1998 | ČTK

Zemedelci rozhodnutí EU o snížení exportní subvence privítali

PRAHA 9.prosince (CTK) - Úterní rozhodnutí Rídícího výboru EU pro veprové maso o snížení exportní subvence na tuto komoditu predstavitelé zemedelcu v CR vítají a považují je za zlom v jednání se zástupci EU. Vyplývá to z dnešního pruzkumu CTK.

Tajemník Agrární komory CR Jan Záhorka rekl, že snížení exportních subvencí na veprové ze strany EU privítal, nicméne uvedl, že dovezené levné maso již v republice je, spotrebitelé se predzásobili a zpracovatelé urcite neodeberou od producentu tolik masa jako v predchozích letech. Problémy tedy budou mít tuzemští chovatelé prasat i po snížení subvencí, dodal.

Úspechem ale podle nej je, že si EU uvedomila, že v CR je nestandardní tržní prostredí, takže trh mohou vážne narušit i relativne malé dovozy urcité komodity soustredené do krátkého casového úseku za nízkou cenu. Dusledkem je pak pád tuzemských producentu a rozvrat trhu.

Podle Záhorky budou zemedelci navrhovat vláde, krome již schválené podpory exportu veprového masa, také zvýšení státních hmotných rezerv. Dalším opatrením by melo být podle Záhorky zmrazení asi 20.000 tun veprového masa, címž by se z trhu odcerpal prebytek masa. Na takové opatrení by však vláda musela uvolnit prostredky.

Podle predsedy Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jaroslava Broma je rozhodnutí EU pozitivní, i když není optimální. Jak rekl, jde o významný pokrok, protože je to de facto poprvé, kdy úredníci EU uznali, že muže mít pravdu také nekdo jiný, než oni.

"Ted už nastala situace, kdy si také musíme udelat porádek doma," dodal Brom s tím, že se musí vyjednat se zpracovateli lepší ceny pro tuzemské dodavatele veprového masa. Producenti si také budou muset podle nej vyjasnit vztahy s temi zpracovateli, kterí zneužili situace a nesmyslne stlacili ceny.

Predseda Asociace soukromého zemedelství a poslanec ODS Stanislav Nemec hodnotí úterní krok EU jednoznacne kladne. Podle jeho slov však již toto opatrení zrejme ztráte tuzemských producentu prasat nezabrání. Jak rekl, jde pouze o rešení momentálního problému, které nezasahuje podstatu veci. Tedy celý systém tuzemského zemedelství, který musí nejprve doznat strukturálních zmen.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:53