Agris.cz - agrární portál

Fencl: Nákupní cena vepřového by měla nyní vzrůst až o šest Kč

9. 12. 1998 | ČTK

Fencl: Nákupní cena veprového by mela nyní vzrust až o šest Kc

PRAHA 9.prosince (CTK) - V dusledku rozhodnutí Rídícího výboru EU o snížení exportních subvencí na veprové maso by meli tuzemští chovatelé dostat za kilogram veprového masa o pet až šest korun více. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl.

Fencl považuje úterní rozhodnutí Rídícího výboru EU pro veprové za úspech agrární diplomacie a ceské vlády. Nicméne zduraznil, že ani on ani vláda toto rozhodnutí nepovažují za nejaké vítezství ci vyhranou válku s EU. Berou je spíše jako vítezství rozumu na obou stranách.

Podle Fencla bude MZe monitorovat i nadále tuzemský trh s veprovým masem. Zhroucení tohoto trhu však bylo tak výrazné, že jeho oživení bude problém, rekl.

Na dnešní jednání vlády predkládá Fencl podle vlastních slov návrh na rešení prebytku veprového masa, které se v CR nahromadily v podobe 160.000 až 180.000 kusu prasat a je treba je stáhnout z trhu. Jak rekl, má pripraveny tri varianty rešení: podporu exportu veprového masa, zvýšení státních hmotných rezerv a podporu soukromého skladování masa. Platnost narízení o zrušení preferencních cel na veprové vláda zatím pozastavila a nehodlá je zatím použít

Fencl také rekl, že v dopise komisare EU Franze Fischlera, kterým mu sdeloval snížení exportních subvencí na veprové maso, se neuvádí nic, co by nasvedcovalo tomu, že je opatrení casove omezeno ci nejak podmíneno.

Jak pro CTK uvedla tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková, bylo k 8.prosinci dovezeno letos do CR celkem 21.442 tun veprového masa, zatímco vývoz této komodity cinil 18.462 tun.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:30