Agris.cz - agrární portál

Výbor pro vepřové dnes odpoledne, schůzka možná příští týden

8. 12. 1998 | ČTK

Výbor pro veprové dnes odpoledne, schuzka možná príští týden

BRUSEL 8.prosince (zpravodaj CTK) - Rídící výbor pro veprové maso, v nemž zasedají experti všech clenských zemí EU, by se mel dnes odpoledne zabývat problémem dovozu veprového z Unie do CR, potvrdil CTK mluvcí Evropské komise Gerry Kiely. Dohodli se na tom v noci na dnešek vyjednávaci komise s ceskou delegací vedenou námestkem ministra zemedelství Tomášem Zídkem.

Podle Kielyho komise ceské strane také navrhla další technické konzultace príští týden, pokud ovšem do té doby Praha neprijme ochranárská opatrení.

Komise tak zjevne hraje na cas - Kiely zduraznil, že podle údaju z clenských zemí stoupla cena veprového v EU v posledních dnech o dve až pet procent; v Nemecku, odkud pochází vetšina dovozu do CR, se pak zvýšila o 12 procent. Západoevropští vývozci se chystají exportovat dodatecných 20.000 tun do Ruska a Unie vykupuje 73.000 tun do soukromých skladu.

"Zdá se, že jsme se odrazili ode dna. Trh se zlepšuje," uvedl Kiely. Komisar Franz Fischler tudíž nechce podle jeho slov momentálne delat žádná rozhodnutí stran vývozu do CR. Námestek Zídek ovšem dnes v noci usoudil, že na ceskou situaci nemají zmínená zlepšení zatím žádný vliv.

Mluvcí potvrdil Zídkova slova, že pri pondelních devítihodinových technických konzultacích došlo ke sblížení stanovisek ohledne statistických údaju o vzájemných dovozech a vývozech veprového. Nadále však pretrvávají vážné rozdíly - napríklad údaje o roce 1995 se stále liší o 45 procent.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 8. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 12:37