Agris.cz - agrární portál

Počty černé zvěře ve střední Evropě je nutné zredukovat

4. 12. 1998 | ČTK

Pocty cerné zvere ve strední Evrope je nutné zredukovat

JIHLAVA 4.prosince (CTK) - Pocty cerné zvere, která se v devadesátých letech v zemích strední Evropy extrémne premnožila, je podle odborníku nutné zredukovat. Snížení stavu je základním predpokladem omezení rizika prenesení nebezpecné nákazy klasického moru prasat do domácích chovu. Jenom v Nizozemí bylo z techto duvodu loni vybito na 12 miliónu kusu domácích prasat.

O nejnovejších poznatcích v diagnostice nebezpecné nákazy a o standardizaci laboratorních metod pro vcasné odhalení jejich ohnisek diskutovali po tri dny v Jihlave predstavitelé národních referencních laboratorí pro mor prasat ze zemí strední a východní Evropy spolu s protejšky z EU.

Vedle redukce cerné zvere a vcasné diagnostiky tkví prevence pred morem i v prísném veterinárním dohledu pri premistování domácích prasat. Napríklad do Španelska byla nákaza zavlecena z Nizozemí, podotkl vedoucí Národní referencní laboratore pro mor prasat (NRLMP) CR Josef Holejšovský. V nekterých západoevropských zemích s vysokou koncentrací výroby veprového pak zvažují i zásadní redukci chovu.

Nákazová situace v CR je podle Holejšovského letos príznivá, naposledy byl klasický mor prasat prokázán v chovu loni v cervnu, kdy bylo vybito na 3,5 tisíce vepru.

V soucasné dobe žije na území CR na 45.000 kusu cerné zvere a jejich stav je nutné zredukovat o více než 30 procent.

Kvuli výskytu moru u divokých prasat na jižní Morave platí pro osm tamních okresu zákaz vývozu veprového masa do EU. Z východoevropských státu muže veprové vedle CR exportovat pouze Madarsko, kde tamní experti mor prasat nezaznamenali, ackoliv v pohranicních oblastech na Slovensku se vyskytuje.

NRLMP Ceské republiky byla pri Státním veterinárním ústavu v Jihlave zrízena od 1.ledna 1992. Duvodem bylo pristoupení CR k politice nevakcinace domácích prasat proti klasickému moru. Tu clenské zeme EU prijaly postupne v prubehu predchozích let z ekonomických duvodu. CR se k této politice prihlásila 1.cervence 1992.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 4. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 12:42