Agris.cz - agrární portál

Liberální institut odmítá vládní podporu českého zemědělství

2. 12. 1998 | ČTK

Liberální institut odmítá vládní podporu ceského zemedelství

PRAHA 2.prosince (CTK) - Pomuže-li vláda zemedelcum, stane se tak podle Liberálního institutu (LI) na úkor spotrebitelu. Navíc muže být taková pomoc signálem pro ostatní skupiny ceských producentu, že se militantní akce mohou vyplatit a vyústit ve zlepšení jejich situace. LI to uvedl ve stanovisku k otázkám ochrany ceského agrárního trhu. Dokument má CTK k dispozici.

"Tvrzení zemedelské lobby, že ochrana našeho trhu pred dovozem je v zájmu všech, je absurdní. Obecne jakýkoliv zásah do smeny dvou subjektu nemuže zvýšit ocekávaný blahobyt ani jednoho z nich," uvedl LI s tím, že zemedelské komodity jsou jako každé jiné.

Z hlediska spotrebitelu v CR není nic špatného na tom, když nekteré státy dotují z prostredku obyvatel spotrebu potravin napríklad obyvatel CR, tvrdí LI.

Prestože je situace v ceském zemedelství složitá, je nutné ji rešit zásadními opatreními a ne opakováním toho, co vedlo ostatní státy k závažným chybám a problémum. Není-li politicky schudné zrušení dotací a ochrany trhu, jeví se LI jako lepší rešení alespon jejich snížení a zpruhlednení.

Systém plošných dotací je podle stanoviska nutné zrušit, protože tyto dotace poškozují proces tvorby cen na trzích potravin, které pak poskytují zemedelcum nesprávné signály pro podnikatelské rozhodování. Zemedelství tak trpí nadvýrobou produktu, po kterých již dávno není poptávka.

Za první krok k náprave situace považuje Institut zmenu soucasného systému dotací na systém dotací prímých poskytnutých jednotlivým výrobcum ci obyvatelum venkova.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 2. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 16:04