Agris.cz - agrární portál

Ministr Fencl říká, že našel u německého kolegy porozumění

1. 12. 1998 | ČTK

Ministr Fencl ríká, že našel u nemeckého kolegy porozumení

BONN 1.prosince (zpravodaj CTK) - Problematika vývozu veprového masa z Evropské unie do Ceské republiky byla jediným tématem dnešního jednání ceského ministra zemedelství Jana Fencla s jeho nemeckým protejškem Karlem-Heinzem Funkem v Bonnu.

Fencl po jednání CTK rekl, že našel u Funkeho porozumení a verí v nalezení brzkého rešení problému.

Pouhý den po jednání o stejném tématu v sídle EU v Bruselu zvolil ceský ministr neobvyklou bleskovou návštevu v Nemecku. Cílem bylo pokusit se získat pro ceské stanovisko predstavitele vlády rozhodujícího obchodního partnera CR a zároven nejvetšího vývozce veprového do Ceské republiky, který se na celkovém ceském dovozu této komodity podílí v letošním roce 54 procenty.

Fencl rekl, že nemeckému ministrovi predložil údaje o vývoji dovozu veprového do CR v posledních mesících, které jsou nezpochybnitelné. K žádným rozporum ohledne techto údaju podle nej nedošlo. "S ministrem Funkem, který je moudrý muž, a chápe tento problém jako velmi významný, jsme si rychle porozumeli," uvedl Fencl a vyjádril nadeji, že pri rozhodování EU prispeje Funke k rozumnému rozhodnutí.

K možným konkrétním rešením se Fencl nechtel vyjádrit. "Snažme se v tuto chvíli nemodelovat rešení, které bude výstupem našich dalších jednání s EU, jež budou pokracovat již v pondelí dalším kolem v Bruselu," rekl. "Jde o to, aby se rešení našlo, a jsem presvedcen, že je lze najít. Celý problém je totiž prostý - kdyby EU i Nemecko významne nedotovaly vývoz veprového masa, tak žádný problém neexistuje."

"Pokud by totiž mel pokracovat takovýto vzájemný obchod, tak je to o necem úplne jiném, než k cemu smeruje EU a k cemu smerujeme my pri své asociaci do Unie. Hledám východiska a rád bych je našel v dohodách, nikoli v založení války. Komise EU pro veprové maso zasedá každých 14 dní a na príštím zasedání ono východisko bud bude, nebo nebude nalezeno," rekl Fencl.

Problém dovozu veprového masa do CR oznacil za velice vážný a zduraznil, že proces hledání jeho rešení musí postupovat velmi rychle, aby se zabránilo úplnému zhroucení celého dosud konkurenceschopného oboru ceského zemedelství.

František Václavík mha


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 06:11