Agris.cz - agrární portál

Palas: Je třeba zvýšit důraz při vyjednávání s Evropskou unií

1. 12. 1998 | ČTK

Palas: Je treba zvýšit duraz pri vyjednávání s Evropskou unií

PRAHA 1.prosince (CTK) - Pri vyjednávání s Evropskou unií je treba zvýšit duraz, protože dopady dovozu veprového masa na naše zemedelství jsou evidentní a mají jednoznacne likvidacní charakter. Pro CTK to dnes rekl predseda zemedelského výboru Poslanecké snemovny Parlamentu Jaroslav Palas.

"Situace vypadá, jako by si chtela Unie rešit svuj problém s veprovým masem na úkor Ceské republiky," dodal.

Pozastavení úcinnosti zrušení preferencních sazeb na veprové si podle Palase nemuže CR dovolit. Jak rekl, soucasná situace kolem veprového je diametrálne odlišná proti poslednímu "jablecnému" sporu s EU. Unie si totiž zrejme dobre uvedomuje, že u veprového jde o problém celoevropský a že jej nelze rešit na úkor ceského zemedelství.

Také proto Palas neocekává nejaká zásadní odvetná opatrení v prípade, že ceská strana prijme jednostranná ochranná opatrení proti dovozum veprového. Kroky, jež podniká v této veci ministr zemedelství Jan Fencl, jsou podle Palase maximem, co lze delat.

Prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek verí, že CR obhájí v jednáních s Evropskou komisí svuj soucasný postoj a potrebu ochrany tuzemského trhu pred dovozy veprového. Podle jeho slov první mírná reakce Bruselu potvrzovala oprávnenost ceských požadavku. Za soucasnou vypjatejší atmosférou stojí, jak rekl, tvrdý lobbing evropských producentu veprového, který ovlivnil stanovisko evropského komisare Fischlera. Nicméne pokracování technických konzultací oznacil za úspech.

Zastupující predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský považuje jednání ministra Fencla s EU za úspešná, zejména proto, že dosáhl z velmi težké pozice obnovení technických konzultací. Podle jeho slov soucasná jednání mohou být zacátkem pro vyjednání lepší ochrany tuzemského agrárního trhu i u dalších komodit.

Naopak predseda Asociace soukromého zemedelství a poslanec ODS Stanislav Nemec Fenclova jednání s EU nepovažuje za úspešná, navíc jejich výsledek bylo možné dopredu ocekávat. Podle jeho slov má EU velmi dobrý prehled o stavu tuzemského trhu. Problémy mohou v budoucnu odstranit pouze strukturální a koncepcní rešení ceského zemedelství.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 07:15