Agris.cz - agrární portál

Pivovary neuvažují v nejbližší době o zdražování - shrnutí

1. 12. 1998 | ČTK

Pivovary neuvažují v nejbližší dobe o zdražování

Shrnutí

PRAHA 1.prosince (CTK) - Ceské pivovary v nejbližší dobe nepredpokládají zvyšování cen piva a nebudou tak reagovat na zdražení Plzenského Prazdroje. Po nedávném zvýšení ceny piva Primus pristoupila akciová spolecnost Plzenský Prazdroj od 1.prosince ke zvýšení ceny lahvového a sudového piva Gambrinus a sudového a cisternového piva Pilsner Urquell. Cena pullitru zmínených druhu piv se zvýší o 0,65 až 1,10 koruny.

Pražské pivovary na rozdíl od Plzenského Prazdroje zatím nemají v plánu zvyšovat ceny svého piva. Na dotaz CTK to dnes uvedla tisková mluvcí Pražských pivovaru Diana Dobálová. Podle jejích slov je rozhodnutí Prazdroje prekvapivé. I když je podle ní dlouhodobe rust cen piva nezbytný, lze predpokládat, že vzhledem k soucasné klesající koupeschopnosti spotrebitelu budou jeho ceny ješte nejakou dobu stlaceny.

Na zvýšení cen a.s. Plzenský Prazdroj zatím nebude n.p. Budejovický Budvar nijak reagovat a se zdražením nepocítá ani na zacátku príštího roku. Rekl to obchodní reditel Budvaru Robert Chrt s tím, že ceskobudejovický pivovar své ceny prakticky nezvyšoval 2,5 roku.

"Jako ctvrtý nejvetší pivovar v CR, který vyváží zhruba 50 procent své produkce, se budeme rídit podmínkami na trhu. Konkurence je sice prospešná pro spotrebitele, ale ambice zdražit má každý pivovar," uvedl Chrt.

Soucasné ceny piva chce nejméne do konce roku držet také Královský pivovar Krušovice. Duvodem jsou mimo jiné smlouvy s odberateli, v nichž pivovar do konce roku garantuje pevné ceny, sdelila obchodní reditelka spolecnosti Hana Fenclová. Dalším duvodem je podle Fenclové ustálená tradice, podle níž Krušovice reagují na rust vstupu až v prvních mesících následujícího roku.

Ani Ústecké pivovary, které jsou nejsilnejším výrobcem piva v severních Cechách, rozhodne neuvažují o zvýšení svých cen v reakci na zdražení Plzenského Prazdroje, uvedl Josef Vejlupek, reditel divize nápoju skupiny Union Drinks, jejíž soucástí Ústecké pivovary jsou.

Ani Moravskoslezské pivovary Prerov (MSP), pátá nejvetší tuzemská pivovarnická spolecnost, zatím nepocítají s tím, že by v nejbližší dobe po vzoru Plzenského Prazdroje zvýšily ceny piv vyrábených ve ctyrech hlavních znackách v pivovarech v Prerove, Litovli, Hanušovicích a Olomouci.

"Nízké ceny však nelze držet donekonecna a i my budeme muset v budoucnu k podobnému kroku pristoupit," uvedl generální reditel MSP Petr Fridrich.

Žádné zvýšení cen v reakci na ohlášené úterní zdražení plzenského piva nechystají zatím ani pivovary na jihu Moravy.

"Minimálne do konce roku ani od 1.ledna naše pivo nepodraží," rekl dnes CTK generální reditel Pivovaru Starobrno František Krakeš.

Nejméne tri až ctyri mesíce nebude s cenami manipulovat ani Pivovar Cerná Hora na Blanensku. Podle reditele Ivo Štorka reaguje spolecnost na inflaci nebo zvyšování výrobních nákladu vetšinou až zacátkem jara. Pri posledním zdražení zvedl podnik ceny svetlého a polotmavého piva o 146 Kc na hektolitr, a to od 1.brezna.

Východoceské pivovary zdražení piva v nejbližší dobe rovnež neplánují. Podle sládka Mestského pivovaru Nová Paka Daniela Váši nyní zrejme zdraží i další velké ceské pivovary. "Vyckáme, jak se ceny zvednou a kde se ustálí. Podle toho uzpusobíme cenovou politiku tak, abychom byli o trochu levnejší než velcí výrobci," rekl Váša.

Reagovat nebude ani akciová spolecnost Pivovar Náchod. "Zdražovat zatím nehodláme, vyckáme, jak se zachovají ostatní tuzemští producenti piva," rekl reditel pivovaru Josef Hlavatý. Zdražovat v nejbližších mesících nehodlá ani Pivovar Hlinsko, ani královéhradecká akciová spolecnost Právovárecný pivovar. Podle jejího reditele Jana Nováka spolecnost zatím hodlá udržet své ceny v soucasné podobe.

kz kt mha


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 16:11