Agris.cz - agrární portál

Myslivci na Zlínsku se přou o to, zda střílet zajíce

1. 12. 1998 | ČTK

Myslivci na Zlínsku se prou o to, zda strílet zajíce

ZLÍN 1.prosince (CTK) - Myslivci na Zlínsku se prou o to, zda v oblasti postižené pred rokem záplavami porádat hony na zajíce ci ne. Zatímco v pátek vypustili myslivci v okolí Otrokovic, Tlumacova a Napajedel do prírody asi osmdesát zajícu dovezených ze Slovenska, aby nahradili zver uhynulou pri povodních, o den pozdeji se v sousední honitbe ve Spytihnevi jejich myslivectí kolegové radovali z peti zajícu a nekolika bažantu ulovených pri prvním zimním honu.

"Je to absurdita, kterou musíme zastavit," rekl dnes CTK Jan Blažek, vedoucí referátu životního prostredí Okresního úradu Zlín, který hony povoluje. Uvedl, že s okamžitou platností zakáže strílení zajícu v revírech sousedících se zatopenými místy.

Podle Blažka mají spytihnevští myslivci honitbu v oblasti, která se zaplavenými místy sousedí jen minimálne. Priznal, že migrující zver muže nový domov hledat daleko od míst, kde je vypouštena.

Informace o strílení zajícu prekvapila jednatele okresního mysliveckého spolku ve Zlíne Josefa Václavíka. Spytihnevští sice nežádali o dovážené zajíce, nicméne si myslí, že v zaplavených honitbách a jejich okolí by meli respektovat doporucení spolku, podle nehož je zde lov zajícu na tri roky zastaven.

Importovaný zajíc stojí podle Václavíka kolem 150 amerických dolaru, to je až 4600 korun. Zimní vypouštení zvere na Zlínsku navazuje na jarní akci, pri níž byly vysazeny též desítky koroptví. V nových podmínkách se jim nedarilo a jejich stav je opet témer na nule.

Ladislav Koželuha jpt kš


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:09