Agris.cz - agrární portál

Zelníček: Levné dovozy vepřového odstartovaly nerovnováhu na trh

1. 12. 1998 | ČTK

Zelnícek: Levné dovozy veprového odstartovaly nerovnováhu na trhu

BRNO 1.prosince (CTK) - Levné dovozy veprového masa z EU byly pouze impulsem, který odstartoval nerovnováhu na ceském trhu. Predseda Svazu pro ekonomickou ochranu zemedelcu Karel Zelnícek dnes na dotaz CTK rekl, že pokud se dovozy dotovaných výrobku z EU podarí omezit, bude to mít pro CR "nesporný význam".

Zelnícek v reakci na jednání ministra zemedelství Jana Fencla s komisarem Evropské komise Franzem Fischlerem v Bruselu o dovozu veprového masa z EU do CR nicméne podotkl, že tato iniciativa prišla pozde.

Z bruselského jednání vyplynulo, že Komise neupírá Praze právo oprít se o clánek 22 asociacní dohody a provést opatrení k ochrane trhu, CR však musí dokázat, že dovozy z EU ho skutecne poškozují. Do té doby nebude vládní rozhodnutí platit.

Zelnícek vysvetlil, že vnitrní trh je v CR ve znacné nerovnováze, protože prvovýrobce prodává za 50 procent výrobních nákladu a prodejci spolu se zpracovateli mají zisky 300 až 500 procent. Doplnil, že soucasným cenám veprového masa by mela na pultu odpovídat kýta za 80 a šunka za 90 korun.

Velké obchodní retezce však mají na trhu potravin podíl asi 50 procent, a proto soucasné vysoké ceny spotrebitelum diktují. Prvovýrobci a spotrebitelé nemají možnost obrany a prodelávají.

"Pouze na veprovém lze odhadnout zisky prodejcu a zpracovatelu asi na deset až 15 miliard korun a prodelek prvovýrobcu v cástce dve až tri miliardy korun," upozornil Zelnícek.

Jirí Šesták nol


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 00:31