Agris.cz - agrární portál

O vepřovém se bude dál konzultovat, opatření nebude platit

30. 11. 1998 | ČTK

O veprovém se bude dál konzultovat, opatrení nebude platit

BRUSEL 30.listopadu (zpravodaj CTK) - Evropská komise dnes vecer pristoupila na další kolo technických konzultací o problematickém dovozu veprového masa z EU do CR. Ceská strana zase podle sdelení komise slíbila, že snížení preferencních cel, o nemž rozhodla ve stredu vláda, zatím nevstoupí v platnost.

Ministr zemedelství Jan Fencl a komisar Franz Fischler vedli dvouhodinové intenzívní jednání, pri nemž šlo hlavne o srovnání císel týkajících se dovozu veprového do CR i jeho ceny na vnitrním trhu. Obe strany si v príštích dnech vymení všechny informace a technické jednání se soustredí na jejich srovnání a proverku, rekl CTK mluvcí komise Gerry Kiely.

Fencl byl po schuzce skoupý na slovo. "V pondelí pokracují technické konzultace a mám duvod ocekávat, že povedou správným smerem," rekl novinárum. "Nyní je treba pockat na výsledek techto konzultací. V tuto chvíli nejsem pripraven k tomu ríci víc." Délka jednání podle nej sama o sobe dokazuje, že "naše argumenty byly pádné".

Obe strany se napred musejí podle Fencla shodnout v císlech, protože "existují urcité rozdíly v pohledu na ten problém". Podle Kielyho predkládá ceská strana týdenní údaje o dovozech, kterým Evropská komise ne zcela verí. "Pokud dojde k souladu ohledne císel a dospejeme k záveru, že dovozy z EU jsou prícinou problému, je komisar ochoten zvážit jeho predložení Rídícímu výboru pro veprové maso. Nejsme o tom však presvedceni" uvedl s tím, že dukazní bremeno leží na ceské strane.

Jinými slovy to znamená, že komise neupírá Praze právo se oprít o clánek 22 asociacní dohody a provést opatrení k ochrane svého trhu, CR však musí dokázat, že dovozy z EU ho skutecne poškozují. Do té doby nebude vládní rozhodnutí platit. "Chápeme to tak, že opatrení nevstupují v platnost," uvedl Kiely. Fencl na tutéž otázku neodpovedel.

Pokud by komise uznala oprávnenost ceského nárku, bude se prípadem zabývat Rídící výbor pro veprové maso, v nemž zasedají zástupci všech clenských státu Unie.

Karel Barták mha


Zdroj: ČTK, 30. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 09:24