Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezské pivovary zatím nebudou zvyšovat ceny piva

1. 12. 1998 | ČTK

PREROV 1.prosince (CTK) - Moravskoslezské pivovary Prerov (MSP), pátá nejvetší tuzemská pivovarnická spolecnost, zatím nepocítají s tím, že by v nejbližší dobe po vzoru Plzenského Prazdroje zvýšily ceny piv vyrábených ve ctyrech hlavních znackách v pivovarech v Prerove, Litovli, Hanušovicích a Olomouci. Generální reditel MSP Petr Fridrich dnes pro CTK rekl, že i když jsou nynejší ceny piva velmi nízké a nezarucují rentabilitu výroby, prerovská skupina nebude nyní zdražovat.

"Nízké ceny však nelze držet donekonecna a i my budeme muset v budoucnu k podobnému kroku pristoupit," uvedl.

MSP zvýšily ceny piva naposledy letos v breznu, kdy pullitr penivého moku zdražily v prumeru o 6,5 procenta.

Plzenský Prazdroj od dnešního dne zvýšil ceny lahvového a sudového piva Gambrinus a Pilsner Urquel o 0,65 až 1,10 koruny za pullitr. Plzenský prazdroj, který je nejvetším producentem piva v tuzemsku, odstartoval zdražování piva už zacátkem letošního roku. Po oznámení Prazdroje, že zvyšuje ceny, se jej tehdy rozhodla následovat rada dalších ceských pivovaru.

Fridrich rekl, že velké pivovarnické spolecnosti si mohou zvýšení cen piva dovolit. "Tyto spolecnosti velmi nízkými cenami piva vyšachovaly malé a strední pivovary a nyní již prakticky dobyly domácí trh," uvedl.

Moravskoslezské pivovary Prerov pusobí od roku 1996. Soustredí se na trh strední a severní Moravy, kde si jejich znacky dlouhodobe udržují pevné postavení. Skupina vyváží jen nepatrný podíl produkce zejména na Slovensko.

Výroba MSP se loni mezirocne snížila o osm procent, když jejich výstav poklesl na zhruba 1,1 miliónu hektolitru piva proti 1,2 miliónu hektolitru v roce 1996.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 1. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 00:53