Agris.cz - agrární portál

Vinium Velké Pavlovice vyrobí letos asi devět miliónů litrů vín

30. 11. 1998 | ČTK

Vinium Velké Pavlovice vyrobí letos asi devet miliónu litru vín

VELKÉ PAVLOVICE (okr.Breclav) 30.listopadu (CTK) - Približne devet miliónu litru vín, z toho 35 procent cervených odrud, letos vyrobí a.s.Vinium Velké Pavlovice. Tržby na úrovni lonského roku mírne prevýší 300 miliónu korun, pricemž nákup 5000 tun hroznu od tuzemských pestitelu doplní firma importem i domácím nákupem. Pro CTK to dnes uvedl generální reditel firmy Jaroslav Machovec.

Objem prodeju vín se podle Machovce presouvá spíše do záveru roku. Slabší ríjen ovlivnila nejen snížená koupeschopnost obcanu, ale i nárust exportu. "Trh je príliš otevrený," rekl s poukazem na trvající dovozy levných vín v obalech TetraPack za velmi nízké deklarované ceny.

Velká cást exportu 350.000 litru vína z Pavlovic smerovala letos do Finska. Sjednané vývozy do Ruska se vzhledem k tamní ekonomické situaci nepodarilo realizovat, šlo však o "nadplán". Po vzoru francouzského Beaujolais pripravil podnik kolem 5000 litru mladého vína, letos vyrobeného z odrudy Neuburské.

Letošní cukernatost révy v regionu 17,3 až 17,4 stupne CNM oznacil Machovec za druhou nejlepší v posledních ctyrech letech. Objem sklizne údajne nedosáhl ani dobrého prumeru. Statistický výnos mírne nad 5 tun z hektaru se na Velkopavlovicku rozchází s ohledem na kondici vinic a jejich postižení mrazy.

Vinium získalo v cervnu majoritní podíl 73,5 procenta v a.s. Víno Bzenec a upevnilo si pozici druhého nejvetšího producenta prírodních révových vín. Pavlovickou firmu ovládá z 60,3 procenta a.s.Speciál Invest.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 30. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 12:36