Agris.cz - agrární portál

Ministr Fencl vysvětluje Fischlerovi, že ČR je v právu

30. 11. 1998 | ČTK

Ministr Fencl vysvetluje Fischlerovi, že CR je v právu

BRUSEL 30.listopadu (zpravodaj CTK) - O tom, že Ceská republika byla oprávnena pozastavit preferencní cla na dovoz veprového z EU, ba že muže prijmout další opatrení, presvedcuje dnes vecer v Bruselu clena Evropské komise Franze Fischlera ceský ministr zemedelství Jan Fencl.

"Jdeme presvedcit pana komisare o tom, že situace, která je na našem trhu díky dotovaným exportum, predstavuje ohrožení ceských producentu a následne ceských spotrebitelu. Predpokládám, že najdeme nejaká možná rešení," rekl Fencl CTK, když vešel do paláce Breydel, kde sídlí clenové kolegia EK.

Odmítl výtku komise, že CR pri nedávných technických konzultacích slíbila do dalšího kola necinit žádné kroky. V zápise z této schuze bylo podle nej naopak uvedeno, že "pokud se nestane zázrak, musíme první krok udelat".

"Delegace komise sice ríkala, že by byla radeji, kdyby se do dalšího jednání nic nepodnikalo. My jsme však poctive a rádne informovali, že to udelat musíme. Necítíme se vubec v roli toho, kdo by neco porušil," dodal ministr.

Ceská republika muže podle Fencla oprít svuj postoj dokonale o clánek 22 Evropské dohody, který umožnuje chránit se pred dovozem komodit, pro než platí preferencní režim, pokud tyto dovozy vážne narušují vnitrní trh. Navíc komisi o svém postupu i zámerech všestranne informovala.

Karel Barták mha


Zdroj: ČTK, 30. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 14:54