Agris.cz - agrární portál

DPA: Ozón a kyselá půda ničí lesy v Krušnohoří

30. 11. 1998 | ČTK

DPA: Ozón a kyselá puda nicí lesy v Krušnohorí

BERLÍN 30.listopadu (CTK) - Smrky stále ješte pripomínají katastrofální zimu pred tremi roky: uschlé kmeny se na témer holých prostranstvích prízracne tycí k nebi. Prinejmenším na ceské strane Krušnohorí nejsou ješte zdaleka odstraneny všechny škody z prelomu let 1995-1996, kdy se proti prírode spikly mimorádný mráz, inverzní pocasí, mlha a nakonec námraza, napsala dnes agentura DPA.

Duvodem ke zdrženlivému optimismu jsou však ekologická opatrení ceské vlády, podle níž mají být do konce letošního roku zmodernizovány hnedouhelné elektrárny v ceské pánvi. Tyto elektrárny jsou dosud považovány za silného znecištovatele a jednu z prícin odumírání lesu. Jižní a jihovýchodní vítr žene hlavne v zime zplodiny ke Krušným horám, kde se pak usazují v podobe kyselého dešte.

"Situace se zlepšuje, ale ješte dlouho nebudeme moci odvolat poplach," ríká Eckhard Heinze, šéf revíru ze saského Schellerhau na nemecké strane hranic. Jeho revír je prímo u ceských hranic a má rozlohu 1194 hektaru. Leží práve v zóne s mimorádným výskytem škodlivin. Poprvé se tu projevilo enormní poškození lesu v 70.letech. Již tehdy odumíraly predevším smrky, které se tam v dobe NDR vysazovaly nejvíce.

"Dnes usilujeme o prirozený smíšený les se stromy typickými pro Krušnohorí, jako jsou lesní buky a jedle," uvádí Heinze.

I když se imise oxidu síry snižují, pridelává zase lesníkum starosti ozón a nadmerne kyselá puda. Podle Heinzeho jsou zrejme vinou neblahého ozónu poškozeny mnohé jehlicnany podél hlavní komunikace mezi Dráždanami a Prahou - E55.

Sasko a CR chtejí v budoucnu více spolupracovat práve v problematice ozónu. Již ted se uskutecnuje pravidelná výmena ozónových údaju mezi mericími stanicemi v Ústí nad Labem a Radebeulem.

Vzhledem k prekyselení pudy nejsou už lesy s to vázat škodliviny a postupne je zase odbourávat. Nemohou také zadržet živiny nezbyté pro stromy. "Snažíme se tento proces vápnením brzdit, avšak potrvá ješte nejméne 20 let, než se podarí kvalitu pudy výrazne zlepšit," ríká Heinze.

Po zimní katastrofe pred tremi roky, která po obou stranách nemecko-ceských hranic težce poškodila 70.000 hektaru lesu, bylo jen v Sasku rozptýleno pres 140.000 tun vápna na více než 35.000 hektarech a ve vápnení se bude pokracovat.

DPA citovala vedoucího polesí v Teplicích Vladislava Badalíka, že na toto nákladné ošetrení pudy, provádené vetšinou z vrtulníku, chybejí peníze. Ceští lesníci mohou jedine odstranit poškozený porost a vysadit nový. I na to však mají penez jen taktak.

zm


Zdroj: ČTK, 30. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:06