Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na Mikulovsku protestovali, ale přechod nezablokovali

27. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci na Mikulovsku protestovali, ale prechod nezablokovali

MIKULOV (okres Breclav) 27.listopadu (CTK) - Více než ctyriceti težkými zemedelskými stroji, zejména traktory a nákladními auty zpomalili dnes zemedelci dopravu mezi Mikulovem a Pasohlávkami na Breclavsku. "Žádná výtržnost z jejich strany nebyla zaznamenána. Nemuseli jsme vyjíždet ani k dopravní nehode zpusobené zpomalením dopravy," rekla CTK policejní mluvcí Ludmila Straková.

Pripomnela, že komunikace první trídy je zároven hlavním silnicním tahem mezi Brnem a Vídní, na který traktory nepatrí. Policie nechtela proti ridicum techto vozu zasahovat, proto si zaznamenala pouze jejich císla. O rešení techto prestupku by se podle mluvcí melo jednat až dodatecne.

Zemedelské stroje vyjely na silnici polepené nápisy "Za ceské zemedelství". Rychlostí deset kilometru v hodine se vydaly z Mikulova do Pasohlávek. I když se puvodne uvažovalo o úplném zablokování mikulovského cesko-rakouského prechodu, nakonec protestující od tohoto zámeru upustili. Kvuli jejich pomalé jízde se však místy tvorila až tríkilometrová kolona vozidel.

"Nemeli jsme na vybranou. Musíme protestovat, protože dovoz veprového by nás zruinoval. Stací jen uskutecnit nekolik dovozu a náš podnik mužeme zavrít," rekl CTK Rostislav Koštial z firmy Agria, která chová asi 500 prasat. V této mikulovské spolecnosti pracuje 30 zamestnancu a pokud vláda neudelá nic proti dovozu masa, prijdou drív nebo pozdeji podle Koštiala o práci.

Protestní akce, na níž dohlíželo deset policejních hlídek, se sice obešla bez problému, není však patrne poslední. "Pokud nebudou splneny naše požadavky, vyjedeme znovu. Kdy, to záleží na vláde," dodal chovatel Jirí Šebesta z Dolních Dunajovic.

Vladimír Klepác vb kar


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:44