Agris.cz - agrární portál

Dopravní blokáda zemědělců si u Chlumčan vyžádala srážku tří voz

27. 11. 1998 | ČTK

Dopravní blokáda zemedelcu si u Chlumcan vyžádala srážku trí vozu

CHLUMCANY (okres Louny) 27.listopadu (CTK) - Srážku trí vozu si u severoceské obce Chlumcany na Lounsku vyžádal dnešní protest zemedelcu proti dotovaným dovozum veprového masa ze zemí Evropské unie. Pri nehode, kdy jedna z ridicek nestihla v mlze dobrzdit pred koncem jen velmi pomalu jedoucí kolony vozidel, nebyl nikdo zranen.

Za kolonou zemedelských vozidel se vytvorila nekolikakilometrová rada osobních i nákladních vozu. Vetšina ridicu snášela zpoždení bez projevu nervozity. CTK dotázaní ridici však uvedli, že problémy dotovaných dovozu se prímo na silnicích rešit zrejme nedají.

"Takhle se to (dovozy) rešit nedá, takhle kvuli nejakým bramborám, nebo kvuli cemu to delají, se tady pozabíjíme," rekl CTK jeden z úcastníku dopravní nehody.

Zemedelci z Lounska a Litomericka provoz na významné komunikaci I/7 spojující Prahu s hranicním prechodem v Hore svatého Šebestiána výrazne omezili velmi pomalou jízdou kolony zemedelských vozidel a polních mechanismu. Protest mel upozornit na kritickou situaci tuzemského zemedelství. "Není to akce namírená proti vláde," rekl CTK predseda zemedelského družstva Straškov Zdenek Hoblík

Dovozy dotovaných zemedelských komodit, predevším veprového masa, z Evropské unie pusobí podle protestujících na tuzemské zemedelské výroby likvidacne. Podstatu problému pritom vidí v nepríznive uzavrených asociacních dohodách mezi Ceskou republikou a EU. "Tyto dohody nejsou pro ceské zemedelce príznivé a bylo by dobré vedet, proc byly podepsány v té podobe, v jaké byly podepsány," rekl Hoblík.

Jan Melichar vb kar


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.06.2024 03:36