Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zpomalili provoz na silnici z Hradce Králové na Prahu

27. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci zpomalili provoz na silnici z Hradce Králové na Prahu

HRADEC KRÁLOVÉ 27.listopadu (CTK) - Výrazné zpomalení provozu a dlouhé kolony vozidel na silnici první trídy z Hradce Králové do Prahy zpusobili dnes po 13:00 zemedelci protestující proti levným dovozum veprového masa. Skupina asi deseti traktoru a nákladních automobilu, popsaná hesly "Chceme vás živit sami" a "Zemedelci pro národ", se pomalu šinula z Hradce Králové na Prahu a nevoli zpusobovala predevším u ridicu kamiónu.

"Situace v zemedelství je tak zoufalá, že již nevíme kudy kam a toto je jediný zpusob, jak na tíživou situaci zemedelcu upozornit," rekl soukromý zemedelec Martin Komárek, který se svým traktorem vyjel protestovat. Poznamenal, že obdobné protesty porádají zemedelci i v zemích Evropské unie.

Po dobu protestní jízdy rozdávali protestující jablka. Ke kolone traktoru brzdících provoz u Hradce Králové vyjela na základe stížnosti jednoho ridice policejní hlídka.

Protestní akce se podle dosavadních informací vedoucího skupiny dopravního inspektorátu východoceské policie Jirího Jiráka uskutecnily také v okresech Jicín, Rychnov nad Knežnou a Ústí nad Orlicí. "Na silnice vyjely traktory, které jedou pomalu a brzdí dopravu," rekl Jirák CTK.

V Helvíkovicích na Ústeckoorlicku zatarasili zemedelci se dvema traktory a nekolika pytli obilí na pet minut místní silnici. "Rozdávali ridicum letáky a teplé jitrnice," rekl Jirák. O dalších akcích zemedelcu bude mít podle svých slov informace pozdeji odpoledne.

Zdenek Rychtera Lada Pešková mhm


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 12:10