Agris.cz - agrární portál

Zemědělci protestují i na silnici z Prahy do Poděbrad

27. 11. 1998 | ČTK

Opravte si, prosím, ve zpráve CR-zemedelství-protesty-stredoceský (Zemedelci protestují i na silnici z Prahy do Podebrad, 14:14) ve tretím rádku prvního odstavce chybné: "...ze Šestajovic na Náchodsku, Sedlcánek a Vyšehorovic v okrese Praha-východ." na správné: "...ze Šestajovic, Sedlcánek a Vyšehorovic v okrese Praha-východ.".

CTK

Zemedelci protestují i na silnici z Prahy do Podebrad

PRAHA 27.listopadu (CTK) - Protestovat proti levným dovozum veprového masa z Evropské unie dnes vyjeli i zemedelci ze Šestajovic na Náchodsku, Sedlcánek a Vyšehorovic v okrese Praha- východ. Kolona približne 15 traktoru s valníky se nyní snaží zpomalit provoz na silnici z Prahy do Podebrad. Zemedelci, kterí odhadují trvání protestní akce približne na jednu hodinu, chtejí upozornit na problémy, které v zemedelství pretrvávají od pocátku 90.let.

"Pojedeme pomalu v souladu se silnicními predpisy a chceme o sobe dát vedet," rekl CTK reditel zemedelské akciové spolecnosti Sedlcánky Vladimír Nešpurek. Levné dovozy masa a dalších komodit podle nej likvidují ceské zemedelství. "Pokud nebude zabezpecena likvidace dovozu, zlikviduje zahranicí nás," tvrdí Nešpurek.

Kilogram veprového vyjde podle nej na 32 až 34 korun. Ceský chovatel jej však musí prodat za 28 korun, protože subvencované dovozy z Evropské unie se pohybují okolo 20 korun. Podle prohlášení krizového štábu Agrární komory se cena zemedelských prvovýrobcu od zárí propadla pod tlakem dovozu a nefungujícího trhu o 30 procent ze 36 na 24 korun. Pro zemedelce znamená propad cen ekonomickou ztrátu približne 800 miliónu korun.

"Družstva jsou na tom približne všechna stejne, tedy špatne," uvedl Nešpurek. Zemedelci jsou podle nej ochotni v protestech pokracovat. "Pokud to nepomuže, jdeme do toho a zablokujeme i hranicní prechody," prohlásil Nešpurek.

Prochladlým zemedelcum, kterí se svými traktory cekali na to, až se pripojí k projíždející kolone zemedelské techniky, vyjadrovali podporu i nekterí projíždející ridici. "Pustíte mne ale, až pojedu zpátky, vidte," žadonila žena ve stríbrném automobilu a prochladlým agrárníkum privezla poté teplou kávu. "A bude i svacina," slibovala jim.

Denisa Svobodníková ib nth hš


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:25