Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na severu Čech nepoženou nikam prasata

27. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci na severu Cech nepoženou nikam prasata

LIBEREC 27.listopadu (CTK) - Zemedelci z okresu Liberec, Jablonec nad Nisou a Ceská Lípa podporují dnešní protestní akce namírené proti dovozu dotovaného veprového masa z Evropské unie, sami však nemíní sypat nekam brambory, vylévat kejdu, hnát do ulic prasata nebo zemedelskou technikou zablokovat silnice. CTK to dnes rekl reditel liberecké agrární komory zastupující všechny tri okresy Vítezslav Kverka.

"Verejnost za špatnou situaci prece nemuže a naštvat si ji, by bylo to nejhorší, co mužeme udelat," poznamenal Kverka. Dodal, že na severu Cech navíc ani není hranicní prechod, pres který by se priváželo maso ze zemí EU. Liberecká a frýdlantská jatka zpracovávají maso od zemedelcu v regionu.

Ceští zemedelci dnes chtejí zablokovat príjezdové komunikace do Prahy a nákladními i osobními automobily zpomalit dopravu na dálnicích a hranicních prechodech. Protest, iniciovaný plošne Agrární komorou CR, má být namíren nejen proti dovozu dotovaného veprového masa z EU, ale má rovnež upozornit na kritický stav ceského zemedelského sektoru.

Severoceští zemedelci chtejí pouze upozornit verejnost na své problémy tím, že na Soukenné námestí v Liberci pristaví dnes ve 14:00 asi ctyri traktory a lidem budou rozdávat letácky, v nichž jim vysvetlí, co je trápí. Komora predpokládá, že manifestace, pro jejíž konání bude mít souhlas libereckého magistrátu i policie, se zúcastní asi tri desítky zemedelcu.

Petra Laurinová hš


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 05:50