Agris.cz - agrární portál

Na Kubě začala sklizeň třtiny, velké zvýšení se nečeká

27. 11. 1998 | ČTK

Na Kube zacala sklizen trtiny, velké zvýšení se neceká

HAVANA 27.listopadu (CTK) - Na Kube zacala ve ctvrtek cukerná kampan 1998/99, od níž odborníci cekají, že by mohla prinést ponekud lepší výsledky než predchozí, oznacovaná na nejslabší za posledních 40 let. Oficiální místa kladou hlavní duraz na rentabilnost, zvýšení výroby je až na druhém míste.

Agentura AFP píše, že nynejší sklizen je svým zpusobem pro kubánský cukerný prumysl poslední šancí a že ministr cukerného prumyslu generál Ulises Rosales del Toro má behem príštích ctyr-peti mesícu dokázat, že jeho resort je schopen oživení.

V sezóne 1997/98 bylo na Kube vyrobeno jen 3,2 miliónu tun cukru.

Rosalesuv predchudce byl pred dvema lety sesazen poté, co výroba dosáhla 4,2 miliónu tun. Rosales byl do té doby tretím nejvyšším vojenským velitelem Kuby po Fidelu Castrovi a jeho bratru Raúlovi. Jeho jmenování ministrem cukerného prumyslu dokazovalo míru snahy vlády uvést resort do porádku.

Výroba cukru je na Kube nadále strategickým odvetvím, i když nejvetší devizové príjmy už nekolik let zajištuje turistika. V odvetví je zamestnáno 500.000 lidí, takže celkove je s ním spjato kolem dvou miliónu z jedenácti miliónu Kubáncu.

Letos byly trtinové plantáže nejprve poškozeny dlouhým suchem a pak uragánem.

pz hej


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:43