Agris.cz - agrární portál

Sněmovna se bude zabývat jen pravicovým návrhem na prodej půdy

25. 11. 1998 | ČTK

Snemovna se bude zabývat jen pravicovým návrhem na prodej pudy

PRAHA 25.listopadu (CTK) - Poslanecká snemovna dnes podporila návrh zákona poslancu KDU-CSL a Unie svobody, který má umožnit prodej státní pudy pouze fyzickým osobám s ceským obcanstvím a obcím. Naopak zamítla konkurencní predlohu sociálních demokratu, která pocítala s tím, že pudu by mohly kupovat i právnické osoby. Pro její zamítnutí hlasovalo 96 z 181 prítomných poslancu, proti bylo 83.

Návrh pravicových poslancu má sice rovnež umožnit prodej pudy právnickým osobám, týkal by se ale jen tech pozemku, na nichž stojí budovy príslušného subjektu, prípadne i pozemek bezprostredne navazující, pokud je "nezbytne nutný k provozu budovy".

Prijatou predlohou, jež má umožnit privatizaci 500.000 hektaru státní zemedelské pudy, se nyní budou zabývat snemovní výbory. O definitivním schválení zákona by dolní komora parlamentu mela rozhodovat na nekteré ze svých príštích schuzí.

Obhájci názoru, že zemedelskou pudu by stát nemel prodávat právnickým osobám, zduraznovali, že fyzické osoby budou lepšími vlastníky a hospodári. "Nalezení skutecného hospodáre, nalezení té skutecné tváre, která odpovídá za každý hektar, z pohledu nejen vlastnictví, ale i z pohledu hospodarení, dává nadeji, že tento hospodár bude odpovednejší," prohlásil exministr zemedelství Josef Lux.

Naopak sociální demokraté vidí v lidoveckém návrhu diskriminaci. "Máme za to, že by bylo porušení principu základních práv a svobod, kdyby se vyclenily z možnosti nakupovat státní pudu subjekty, které podnikají v zemedelské prvovýrobe a které z pozice obchodního zákoníku mají právo podnikat," uvedl autor zamítnutého návrhu Jaroslav Palas (CSSD).

Alena Ružicková jw


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 12:43