Agris.cz - agrární portál

Novela, která má posílit lesní stráže, prošla do druhého čtení

25. 11. 1998 | ČTK

Novela, která má posílit lesní stráže, prošla do druhého ctení

PRAHA 25.listopadu (CTK) - Poslanecká snemovna dnes podporila návrh novely trestního zákona smerující k posílení postavení lidí, kterí vykonávají lesní, mysliveckou, rybárskou a vodní stráž ci funkci strážce prírody. Rozhodla, že predlohou se budou zabývat její ústavne-právní a zemedelský výbor. Návrh pocítá s tím, že by strážci, jejichž cinnost je dobrovolná a neplacená, byli zahrnuti do kategorie verejných cinitelu.

"Stráže jsou podle jednotlivých zákonu oprávneny k zákrokum, které statut verejného cinitele vyžadují. Jejich výkon je treba považovat za plnení úkolu spolecnosti a státu," uvedl v rozprave poslanec Josef Mandík (KSCM), který stojí v cele šesticlenné skupiny navrhovatelu predlohy z rad KSCM a CSSD.

Jako verejní cinitelé budou podle nej strážci nejen více chráneni, ale budou i odhodlanejší zasahovat proti porušovatelum príslušných predpisu. Zastánci návrhu poukazovali napríklad na rozmáhající se pytláctví, kterému je nutné úcinne celit.

V místy vzrušené debate ale zaznívala i rada argumentu proti predloze. Podle poslankyne Ivany Hanacíkové (US) je funkce stráží urcena zejména k ochrane majetku v soukromém vlastnictví fyzických nebo právnických osob nikoli k plnení úkolu spolecnosti a státu. Nynejší úprava postavení stráží je podle ní dostacující.

Podobne na nedostatky návrhu poukazovali i clenové vlády, která s predlohou nesouhlasí. "Odhadnu-li to na pocty, potichu by se naše spolecnost stala spolecností verejných cinitelu," uvedl napríklad ministr spravedlnosti Otakar Motejl.

Ostre proti zarazení stráží mezi verejné cinitele vystoupil poslanec Stanislav Nemec (ODS), který nesouhlasí s tím, aby se takto nadradila jedna skupina lidí s nejakým zájmem nad jinou. "Takové skupiny už tady jednou byly, jmenovaly se Lidové milice a pomocná stráž Verejné bezpecnosti," uvedl. Toto prirovnání pak durazne odmítla poslankyne Zuzka Rujbrová (KSCM).

Pro zamítnutí predlohy hlasovalo nakonec 78 ze 183 poslancu, proti bylo 91 a novela tak postoupila do druhé ctení.

Alena Ružicková vb kar


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:02