Agris.cz - agrární portál

Brusel zrušil zákaz vývozu britského hovězího masa

24. 11. 1998 | Lidové noviny

LN - 24.11. 1998

Brusel zrušil zákaz vývozu britského hovezího masa

Londýn splnil podmínky EU pro vymýcení šílenství krav / Proti ukoncení embarga jsou jen Nemci

Pravý anglický biftek si budou moci zanedlouho doprát milovníci tohoto tradicního pokrmu i jinde než na britských ostrovech. Evropská unie uvolnila svuj zákaz vývozu hovezího.

BRUSEL- Ministri zemedelství Evropské unie vcera rozhodli zrušit celosvetový zákaz vývozu britského hovezího zavedený v breznu 1996, když byla zjištena možnost prenosu tzv. nemocí šílených krav (BSE, bovinní spongiformní encefalopatie) na cloveka. Uznali tím, že Británie splnila podmínky stanovené unií k vymýcení této nemoci. Proti návrhu Evropské komise zrušit embargo se vyslovilo pouze Nemecko, jeden z nejvetších producentu hovezího na kontinentu. Francie, Španelsko, Lucembursko a Rakousko se hlasování zdržely, ostatní ministri hlasovali pro. Behem nekolika týdnu by mela Británii navštívit poslední inspekcní mise úredníku Evropské unie a jakmile vypracují pro Brusel zprávu, bude stanoveno datum pro obnovení exportu. To ale muže trvat ješte nekolik mesícu.

Vcerejší rozhodnutí se za prvé týká pouze vykosteného masa z kusu starších šesti a mladších triceti mesícu. V žádném prípade nelze obchodovat s masem krav, které se narodily pred srpnem 1996, kdy vstoupil v platnost úplný zákaz používání masových krmných smesí. Exportéri nebudou mít snadnou pozici Obnovení vývozu podléhá také splnení nekolika dodatecných podmínek, zejména vybití všech telat narozených z krav, které prišly do styku se stády, kde se BSE vyskytla. Komise musí schválit zarízení, která budou k vývozu oprávnena, jedno po druhém. Sami vývozci nebudou mít na kontinentálním trhu dobré postavení, protože lidé se britského hovezího bojí a vysoký kurs libry neumožnuje stlacovat ceny. Evropská unie urcila podmínky pro obnovení vývozu hovezího z Británie na summitu ve Florencii v cervnu 1996. Stanovila zejména povinnost vybít pres 75 000 kusu dobytka, jež prišly do styku s BSE, zavést dokonalý systém registrace a oznacování dobytka, zakázat zákonem používání krmných smesí vyrobených ze zvírecího masa a kostí. Šílenství zabilo témer tri miliony krav V druhé etape pak musela Británie porazit 2,68 miliónu krav, které se mohly nakazit zacátkem 90. let.

Na ostrovech dnes v podstate nežijí krávy, které by byly starší než dva až tri roky. V poslední zpráve o BSE Evropská komise sdelila, že v EU se vyskytlo 175 772 prípadu, z toho 99,7 procenta v Británii. Uvedla také, že tamtéž zemrelo 29 ze 30 lidí, kterí v EU dosud podlehli CreutzfeldtJakobove nemoci, o níž se soudí, že ji zpusobuje BSE. Práve možnost prenosu na cloveka po požití nakaženého masa se pred dvema lety stala poslední kapkou, jíž pretekl pohár trpelivosti funkcionáru Evropské unie. Tehdejší britská konzervativní vláda premiéra Johna Majora navíc zapírala výsledky vedeckého výzkumu, který tuto možnost pripouštel, byt ji také nikdy jednoznacne nepotvrdil. Po nakažení Creutzfeld Jakobovou chorobou cloveku (stejne jako dobytcatum infikovaným BSE) odumírá mozková tkán.

Postižení umírají v bolestech a ve stavu naprostého fyzického i duševního rozkladu osobnosti. Blair si pripsal úspech Výsledek vcerejšího hlasování je významným zahranicnepolitickým úspechem pro britského premiéra Tonyho Blaira. Jeho konzervativní predchudce John Ma jor, za jehož vlády Brusel zákaz vývozu vydal, o tento krok ze strany Evropské unie usiloval marne. Blair si vytvoril dobrou vyjednávací pozici pred rokem, když ustoupil v dalším sporu s Bruselem ohledne španelských rybáru, kterí lovili v britských vodách. Konzervativní Majorova vláda byla vuci rybárum nekompromisní, zatímco Blair Španelum právo rybolovu priznal.

Odborníci to tehdy považovali za jistý druh politického obchodu, který mel Blairovi vynést práve kýžené zrušení zákazu exportu hovezího. Britští chovatelé dobytka zprávu prijali s pochopitelným ulehcením. Dokázali jsme splnit všechny podmínky EU a je to pro nás obrovské vítezství, prohlásil šéf Národního zemedelského svazu Ben Gill.

dan, ctk


Zdroj: Lidové noviny, 24. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:55