Agris.cz - agrární portál

EU zrušila zákaz vývozu britského hovězího

23. 11. 1998 | ČTK

EU zrušila zákaz vývozu britského hovezího

BRUSEL 23.listopadu (zpravodajové CTK) - Ministri zemedelství EU dnes rozhodli zrušit celosvetový zákaz vývozu britského hovezího zavedený v breznu 1996, když byla zjištena možnost prenosu tzv.nemocí šílených krav (BSE, bovinní spongiformní encefalopatie) na cloveka. Uznali tím, že Británie splnila podmínky EU k vymýcení této nemoci.

Proti návrhu Evropské komise zrušit embargo se vyslovilo pouze Nemecko, jeden z nejvetších producentu hovezího na kontinentu. Francie, Španelsko, Lucembursko a Rakousko se hlasování zdrželi, zbytek byl pro.

Behem nekolika týdnu by mela Británii navštívit poslední inspekcní mise úredníku EU a jakmile vypracují pro Brusel zprávu, bude stanoveno datum pro obnovení exportu. To ale muže trvat ješte nekolik mesícu.

Dnešní rozhodnutí se za prvé týká pouze vykosteného masa z kusu starších šesti a mladších triceti mesícu. V žádném prípade nelze obchodovat s masem krav, které se narodily pred srpnem 1996, kdy vstoupil v platnost úplný zákaz používání masových krmných smesí.

Obnovení vývozu podléhá také splnení nekolika dodatecných podmínek, zejména vybití všech telat narozených z krav, které prišly do styku se stády, kde se BSE vyskytla. Komise musí schválit zarízení, která budou k vývozu oprávnena, jedno po druhém. Sami vývozci nebudou mít na kontinentálním trhu dobré postavení, protože lidé se britského hovezího bojí a vysoký kurs libry neumožnuje stlacovat ceny.

EU urcila podmínky pro obnovení vývozu hovezího z Británie na summitu ve Florencii v cervnu 1996. Stanovila zejména povinnost vybít pres 75.000 kusu dobytka, jež prišly do styku s BSE, zavést dokonalý systém registrace a oznacování dobytka, zakázat zákonem používání krmných smesí vyrobených ze zvírecího masa a kostí. V druhé etape pak musela Británie porazit 2,68 miliónu krav, které se mohly nakazit zacátkem 90.let. Na ostrovech dnes v podstate nežijí krávy, které by mely víc než dva-tri roky.

V poslední zpráve o BSE Evropská komise sdelila, že v EU se vyskytlo 175.772 prípadu, z toho 99,7 procenta v Británii. Uvedla také, že tamtéž zemrelo 29 ze 30 lidí, kterí v EU dosud podlehli Creutzfeldt-Jakobove nemoci, o níž se soudí, že ji zpusobuje BSE.

Karel Barták Martina Patocková boh mž


Zdroj: ČTK, 23. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:10