Agris.cz - agrární portál

Světová vína nabízeli ve Škole vína v Buchlovicích

22. 11. 1998 | ČTK

Svetová vína nabízeli ve Škole vína v Buchlovicích

BUCHLOVICE (okres Uherské Hradište) 22.listopadu (CTK) - Školou vína nazval dnešní ochutnávku více než 300 vzorku na tretí výstave svetových vín ze 24 zemí její manažer z poradatelské Vinarské sekce Folklórního studia v Buchlovicích Ivo Kanovský. Odmítl názor, že delají reklamu dovozu vín z Francie, Kypru, USA, Recka, Nemecka, Rakouska, Jihoafrické republiky a dalších zemí.

Podle Kanovského má práve buchlovická výstava dokázat, že produkce tuzemských výrobcu je zcela srovnatelná se zahranicními znackami. "Naše ceská a moravská vína jsou stejne kvalitní a nemela by se z trhu v žádném prípade vytratit," prohlásil.

Reditel breclavské Agrární komory Jirí Balga v rozhovoru pro CTK zalitoval, že dovozci nemají povinnost kupovat produkci od tuzemských pestitelu. V takovémto prípade by spotrebitel kupoval litr vína za 15 korun, rekl Balga a podotkl, že za soucasného stavu bohatnou prekupníci vína na úkor zemedelcu i spotrebitelu.

Balga pripomnel, že "za krále Karla IV.bylo v Cechách a na Morave 36.000 hektaru vinic a nyní je jich kolem 12.000 hektaru". Podtrhl, že moudrý ceský král chránil domácí trh proti dovozum jižních vín. Podporoval rovnež zakládání vinic a takové pestitele dokonce osvobodil na deset let od daní.

Ladislav Koželuha mhm hš


Zdroj: ČTK, 22. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 00:03