Agris.cz - agrární portál

Klatovské rybářství otevřelo novou zpracovnu ryb

20. 11. 1998 | ČTK

Klatovské rybárství otevrelo novou zpracovnu ryb

KLATOVY/PLZEN 20.listopadu (CTK) - Témer 400 tun ryb rocne je schopna zpracovat nová zpracovna ryb na okraji Klatov, kterou s náklady 15 miliónu korun dnes slavnostne otevrela akciová spolecnost Klatovské rybárství. Kapacitou a zarízením patrí k nejvetším a nejmodernejším v CR. U príležitosti slavnostního otevrení to rekl výrobní reditel spolecnosti Jaroslav Prucha.

Zpracovna je schopna dodávat na trh témer 100 modifikací výrobku vcetne vakuového balení všech druhu sladkovodních ryb upravených mražením, uzením nebo cerstvé kuchané ryby a rybí cásti v ledové tríšti. Zárucní doba cerstvých ryb v tríšti je 72 hodin, pricemž vakuovým balením se jejich trvanlivost prodlouží na 5-7 dnu a uzené ryby až na 21 dnu.

Po zvládnutí technologie zpracování sladkovodních ryb bude klatovská rybí výrobna zpracovávat již príští rok i ryby morské. Po zkušebním provozu bude firma podle Pruchy žádat Státní veterinární zprávu o zarazení mezi zpracovatelské závody s oprávnením vyvážet do zemí EU. Prucha uvedl, že oprávnení k exportu potravin by spolecnost mohla získat již na jare 1999. Díky zpracovne se Klatovské rybárství zaradilo k dodavatelum plzenského hypermarketu Carrefour a hodlá proniknout i do retezcu supermarketu Delvita apod.

Podle Pruchy existuje v CR celkem 17 rybích zpracoven, z toho pet zpracovává i morské ryby. Mezi nejvetší a nejmodernejší patrí krome Klatov i zpracovna rybárství Trebon a Pohorelic.

Zpracování ryb predevším na cerstvé ryby a rybí cásti je jedinou cestou jak zvýšit spotrebu kvalitního dietetického rybího masa, jehož prumerná rocní spotreba 4,8 kilogramu na jednoho obyvatele vcetne morských ryb, patrí v CR k nejnižší na svete, dodal Prucha.

Rocní produkce ryb v CR se pohybuje od 18 do 20 tisíc tun z cehož se 50 procent vyváží do zahranicí.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 20. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 23:06