Agris.cz - agrární portál

Deštivé počasí a následný mráz zastavily sklizeň brambor

20. 11. 1998 | ČTK

Deštivé pocasí a následný mráz zastavily sklizen brambor

PLZEN 20.listopadu (CTK) - Témer 50 hektaru brambor letos nesklidí, vlivem velmi vlhkého podzimu a následných mrazu, zemedelci Únešovského statku na Plzensku. Pro CTK to dnes uvedl reditel spolecnosti Miloslav Mentlík.

Zemedelcum statku se podarilo sklidit celkem šest tisíc tun brambor, z toho 3,5 tisíce tun jsou brambory konzumní. Mentlík verí, že firma, prestože na polích zustalo okolo tisíce tun brambor, dokáže uspokojit všechny stálé odberatele.

Únešovský statek hospodarí na celkové ploše 9,5 tisíce hektaru a v západních Cechách patrí mezi nejvetší pestitele brambor, které pestuje rocne na 400 hektarech.

Spolecnost rocne vykrmí 8000 prasat a díky vlastní výrobe uzenin dokáže minimalizovat ztrátu na veprovém mase, jehož nákupní cena výrazne poklesla vlivem laciných dovozu.

Po laciných dovozech veprového masa zpusobilo další ránu zemedelcum ve druhé polovine roku pocasí, což by nekteré specializované firmy mohlo privést ke krachu, dodal Mentlík.

Pavel Kovárík jw


Zdroj: ČTK, 20. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:48